Μειωτική Μαστού

Η μεγαλομαστία δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα αισθητικού περιεχομένου και δυσλειτουργιών στην καθημερινότητα των γυναικών.

Γυναίκες με μεγάλο και βαρύ στήθος, αντιμετωπίζουν συνήθως δυσκολίες στην ένδυση και στην καθαριότητα εφόσον αναπτύσσουν μυκητιάσεις λόγω της συνεχούς εφίδρωσης.

Υποφέρουν συχνά από έντονους πόνους στον αυχέναστους ώμους και στην πλάτη, ενώ μπορεί να παραπονούνται ότι δημιουργούνται και προβλήματα στην ερωτική τους ζωή.

Η σμίκρυνση του στήθους σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρείται μία αναγκαιότητα και πραγματοποιείται με επέμβαση μειωτικής μαστού, αποτελώντας την πλέον συχνή και ασφαλή χειρουργική μέθοδο.

Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους και συνδυάζεται άμεσα με την ανόρθωσή του.

Εφαρμογές

Στη μειωτική μαστού, γίνεται μέσω μικρών τομών αφαίρεση του περισσεύοντος δέρματος, του λίπους και του μαζικού αδένα, ενώ τοποθετείται παροχέτευση στον κάθε μαστό και αφαιρείται σε 1-2 μέρες.

Η θηλή τοποθετείται σε υψηλότερη θέση, ώστε ο νέος μαστός να φαίνεται ανορθωμένος και να δείχνει πιο νεανικός. Όταν η λιπώδης μάζα των μαστών επεκτείνεται και προς τη μασχάλη, το επιπλέον λίπος αφαιρείται με λιποαναρρόφηση.

 Οι ουλές που δημιουργούνται μπορεί να περιορίζονται σε μία κυκλική ουλή γύρω από τη θηλήμία κάθετη από τη θηλή προς την υπομαστική πτυχή ή τέλος να συμπληρώνονται με μία οριζόντια τομή στην υπομάστια πτυχή.

Οι ουλές και το οίδημα δε φεύγουν άμεσα. Παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να σχετίζεται με τις τεχνικές που εφαρμόζονται.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί μία έως δύο μέρες, ενώ μετά την επέμβαση χορηγείται αντιβίωση. Τα ράμματα αφαιρούνται σε δέκα μέρες και στη διάρκεια αποθεραπείας χρησιμοποιείται ειδικός στηθόδεσμος, για διάστημα ενός μήνα.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές μειωτικής μαστών, ενώ μέλημα του πλαστικού χειρουργού είναι η διασφάλιση, με ειδικές μετρήσεις, της συμμετρίας των μαστών.

Στόχος της μειωτικής στήθους είναι να προσφέρει ένα λειτουργικό και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

 Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Συνήθως οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μειωτική στήθους, μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους σταδιακά, στις 2 με 3 εβδομάδες από την επέμβαση.