Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι μία εκφυλιστική νόσος, που προκαλεί πόνο και μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, δημιουργώντας σημαντικού βαθμού αναπηρία με ανάλογες συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η σωστή λειτουργία των αρθρώσεων, ανεξάρτητα πολλές φορές και από την ηλικία, είναι βασική προϋπόθεση για µία ποιοτική ζωή, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να απολαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Ειδικότερα, η άρθρωση του ισχίου θεωρείται από τις σημαντικότερες αρθρώσεις, διότι η άρθρωση του ισχίου συνδέει τα κάτω άκρα µε τον κορµό και είναι απαραίτητη για όλες τις κινήσεις, από τις πιο απλές έως και τις πιο πολύπλοκες.

Έτσι, η προβληματική άρθρωση ενός ισχίου επηρεάζει σηµαντικά την κίνηση και την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και χαρακτηρίζεται από έντονους πόνους.

Ανατοµία της άρθρωσης του ισχίου

Το ισχίο αποτελείται από δύο τµήµατα:

  • ένα σφαιρικό, την κεφαλή του µηριαίου οστού και
  • µία κοίλη υποδοχή, την κοτύλη της πυέλου (λεκάνης).

Η σφαιρική κεφαλή του µηριαίου οστού περιστρέφεται ελεύθερα µέσα στην κοίλη επιφάνεια της κοτύλης. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από έναν ιστό, λείο και γυαλιστερό, «πλασμένο» έτσι ώστε να µη δημιουργούνται τριβές, που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος, καθώς και από µία µικρή ποσότητα αρθρικού υγρού, το οποίο δρα ως λιπαντικό στην κίνηση της άρθρωσης.

Η ανατοµία του ισχίου επιτρέπει λοιπόν, την κίνηση χωρίς τριβή και χωρίς φθορά, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Την άρθρωση του ισχίου σταθεροποιούν ισχυροί σύνδεσμοι, ενώ κινείται λόγω των ισχυρών µυών της περιοχής.

Τι είναι οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, είναι µία χρόνια εκφυλιστική νόσος, η οποία εκδηλώνεται εξαιτίας της φθοράς του χόνδρου. Ως αποτέλεσµα, προκαλείται δυσλειτουργία και σημαντικού βαθµού αναπηρία.

Με το πέρασµα του χρόνου, ο ασθενής που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αρχίζει να αισθάνεται πόνο, ο οποίος παρατηρείται στη βουβωνική περιοχή, ή στην πρόσθια περιοχή του µηρού και αντανακλά µερικές φορές στο γόνατο.

Αίτια οστεοαρθρίτιδας ισχίου

Είναι πολλές οι αιτίες που µπορούν να οδηγήσουν σε προοδευτική βλάβη της άρθρωσης.

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να προκληθεί:

  • από κληρονομικούς παράγοντες, συγγενής δυσπλασία («συγγενές εξάρθρημα») του ισχίου,
  • από κάποια χρόνια νόσο, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  • από ένα προγενέστερο τραύµα, όπως κατάγµατα του ισχίου (µετατραυµατική αρθρίτιδα),
  • από την άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του ισχίου.

Παγκόσμιες µελέτες δείχνουν ότι το 10% του πληθυσμού υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας ισχίου

Κύριο σύµπτωµα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι ο πόνος και η δυσλειτουργία της άρθρωσης. Λέγοντας δυσλειτουργία εννοούμε ότι το άτοµο δε µπορεί να περπατήσει άνετα (έντονη δυσκαμψία και χωλότητα κατά τη βάδιση), γεγονός που έχει ως αποτέλεσµα περιορισµό στην καθημερινή δραστηριότητα και στην εργασία του ασθενούς.

Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι η καλύτερη λύση.

Σήμερα υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, οι οποίοι έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

Οι κύριες μέθοδοι αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι οι εξής:​

  • Ολική αρθροπλαστική ισχίου
  • Ολική αρθροπλαστική ισχίου (Total Hip Arthroplasty)