Η τεχνική VAAFT για την ενδοσκοπική θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων του ορθού

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών, διαθέτει το ειδικό ενδοσκόπιο συριγγοσκόπιο Meinero Scope (Fistuloscope) για την εφαρμογή της τεχνικής VAAFT (Video Assisted Anal Fistula Treatment), που αφορά στην ενδοσκοπική θεραπεία των συριγγίων ορθού.

Η θεραπεία

Εισάγεται από το εξωτερικό στόμιο του συριγγίου το ενδοσκόπιο (ή φιστουλοσκόπιο) από το οποίο μπορούν να εισαχθούν λεπτά εργαλεία, όπως λαβίδα σύλληψης, βουρτσακι, διαθερμία. Ο εξειδικευμένος στην τεχνική, χειρουργός, έχει εικόνα απόλυτης ευκρίνειας μέσω της κάμερας και της οθόνης για να εξετάσει από μέσα τον πόρο του συριγγίου, να ανακαλύψει τους τυχόν επιπλέον κρυφούς πόρους και τις αποστηματικές κοιλότητες.   

Στη συνέχεια καταστρέφει το τοίχωμα των συριγγίων και των διακλαδώσεών τους. Ο πόρος καθαρίζεται και τα υπολείμματα του συριγγίου αναρροφώνται. Γίνεται καταστροφή-ηλεκτροκαυτηρίαση του επιθηλίου του συριγγώδους πόρου και η σύγκλειση του έσω σομίου στον πρωκτό, αν αυτό υπάρχει. 

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά στη σύγκλειση των συριγγίων, με μόνο μια μικρή οπή στο έξω στόμιο του συριγγίου και χωρίς μεγάλο χειρουργικό τραύμα όπως με τις άλλες τεχνικές. Επειδή το εσωτερικό στόμιο του συριγγίου κλείνει δεν υπάρχουν υποτροπές, ενώ το εξωτερικό στόμιο παραμένει ανοιχτό για παροχεύτεση.  

Η εφαρμογή της τεχνικής είναι αναίμακτη, ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο, δεν απαιτεί νοσηλεία και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.