Εκτροπή του δωδεκαδακτύλου, ή χολοπαγκρεατική εκτροπή (Switch)

Η δεύτερη µεγάλη κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας περιλαμβάνει τις λεγόμενες «δυσαπορροφητικές», όπου στον περιοριστικό παράγοντα του στοµάχου προσθέτουµε και ένα «δυσαπορροφητικό» παράγοντα.

H δυσαπορροφητική επέμβαση έχει καλύτερα αποτελέσματα, κυρίως σε πολύ υπέρβαρους ασθενείς ή σε ασθενείς µε ανεξέλεγκτες βουλιµικές κρίσεις.

Η εκτροπή του δωδεκαδακτύλου, ή αλλιώς χολοπαγκρεατική εκτροπή (Switch), είναι η επέμβαση, η οποία προσθέτει στο γαστρικό µανίκι (Sleeve) τη µείωση της ικανότητας απορρόφησης του λεπτού εντέρου. Αυτό επιτυγχάνεται µειώνοντας τη διαδρομή των τροφών στο λεπτό έντερο, µέσω µίας εντερικής παράκαμψης.

Με αυτό τον τρόπο, με τη εκτροπή του δωδεκαδακτύλου επιτυγχάνεται η µείωση της απορροφητικής επιφάνειας του εντέρου και η πρόκληση σηµαντικών ορµονικών και µεταβολικών αλλαγών.

Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη είναι αυτή που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους, τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, τη θεραπεία τη υπέρτασης και της άπνοιας του ύπνου. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι με την χολοπαγκρεατική παράκαμψη η απώλεια βάρους παραµένει σταθερή σε µεγάλο βάθος χρόνου, µε εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Είναι εντυπωσιακό, καθώς οι ασθενείς που κάνουν θεραπεία µε ινσουλίνη, σε λίγο χρονικό διάστηµα µετά την επέμβαση, δε χρειάζονται πλέον θεραπεία και η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ µειώνεται.

Το Switch απευθύνεται ως συμπλήρωμα του Sleeve σε υπερπαχύσαρκους ασθενείς, σε ασθενείς µε διαβήτη τύπου 2 ή υπερλιπιδαιμία, σε ειδικές οµάδες ασθενών (όπως βουλιµικούς), και ως επιλογή, όταν οι άλλες χειρουργικές επεµβάσεις απώλειας βάρους αποτύχουν.

Όµως, αυτού του είδους οι επεµβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από χειρουργούς µε µεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του πεπτικού συστήματος, µε έµπειρη χειρουργική οµάδα, που χειρουργούν σε εγκαταστάσεις µε πολύ καλή τεχνολογική υποδοµή και διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις για τη µακρόχρονη παρακολούθηση των ασθενών.

Σε γενικές γραµµές θα πρέπει να τονιστεί ότι η χειρουργική της παχυσαρκίας πρέπει να εφαρμόζεται µόνον εάν είναι αποτελεσματική, σίγουρη και ασφαλής.