Καρδιοχειρουργικό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Καρδιοχειρουργικό τμήμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη καρδιολογική μονάδα, εφάμιλλη των κορυφαίων κέντρων παγκοσμίως και στελεχωμένη από αξιόλογους καρδιοχειρουργούς, με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία.

Το Καρδιοχειρουργικό τμήμα διαθέτει τον πλέον σύγχρονο διαγνωστικό και επεμβατικό εξοπλισμό καλύπτοντας όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Χειρουργικής Καρδιάς-Θώρακος-Μεγάλων Αγγείων.

Το Καρδιοχειρουργικό τμήμα εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους με θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία εγγυώνται η επαγγελματική και επιστημονική αρτιότητα των χειρουργών μας. Οι τελευταία εκπαιδεύθηκαν και εργάσθηκαν για περισσότερο από δυο δεκαετίες σε διεθνούς βεληνεκούς πανεπιστημιακές κλινικές, όπου και κατείχαν διευθυντικές θέσεις.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στον Ομίλο Ιατρικού Αθηνών πραγματοποιούνται, ενδεικτικά, οι παρακάτω επεμβάσεις:

 • Στεφανιαία παράκαμψη με πάλλουσα καρδιά - είτε με τη βοήθεια του μηχανήματος της εξωσωματικής κυκλοφορίας (on-pump) είτε χωρίς τη βοήθεια του μηχανήματος της εξωσωματικής κυκλοφορίας (off-pump). 
 • Αντικατάσταση βαλβίδας στην καρδιά.
 • Επιδιορθώσεις βαλβίδων στην καρδιά (βαλβιδοπλαστική).
 • Συνδυαστικές επεμβάσεις.
 • Θεραπεία παθήσεων της Αορτής, όπως ανευρύσματα, ανατομές, ασθενείς με σύνδρομο Marfan συμπεριλαμβανομένων όλων των επεμβάσεων του αορτικού τόξου και καθοδικής αορτής.
 • Χειρουργική συγγενών καρδιοπαθειών για ενήλικες.
 • Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας σε συνεργασία με εξειδικευμένους καρδιολόγους.
 • Χειρουργική εκτομή για την κολπική μαρμαρυγή.
 • Τοποθέτηση ECMO .
 • Χειρουργική της περικαρδικής νόσου.
 • Σύνθετες περιπτώσεις ασθενειών της στεφανιαίας αρτηρίας ( όπως π.χ. ενδαρτηρεκτομή).
 • Χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η Ανεπάρκεια Αορτικής βαλβίδας αναπτύσσεται όταν η αορτική βαλβίδα δε λειτουργεί σωστά.

Όταν η αορτική βαλβίδα ανοίγει, το αίμα από την αριστερή κοιλία μπορεί να ωθηθεί προς την αορτή, τη μεγάλη αρτηρία που ξεκινά την καρδιά και να συνεχίσει να ρέει προς τις διακλαδιζόμενες αρτηρίες και προς όλα τα μέρη του σώματος, για να τροφοδοτηθούν τα κύτταρα.

Όταν η καρδιά χαλαρώνει, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των κτύπων, η αορτική βαλβίδα κλείνει ώστε να αποφευχθεί το να ρέει το αίμα πίσω προς την καρδιά.

Στην ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά και παρουσιάζει διαρροές, με συνέπεια το σώμα να μην λαμβάνει αρκετό αίμα, και έτσι η καρδιά να πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μπορέσει να το αναπληρώσει με αποτέλεσμα να αυξάνει το μέγεθός της.

Εάν δε διορθωθεί, η ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση.

Σε αυτό το σημείο, μία αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας είναι αναγκαία, για να αποφευχθούν ανωμαλίες των καρδιακών παλμών (αρρυθμίες), καρδιακή ανεπάρκεια, και μη αναστρέψιμη βλάβη στον καρδιακό μυ.

Ο ιατρός μπορεί να υποψιαστεί ότι πάσχετε από ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας εφόσον ακούσει ένα χαρακτηριστικό καρδιακό φύσημα με το στηθοσκόπιο.

Εφόσον η φυσική εξέταση υποδεικνύει ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, ακολουθεί μία εξέταση ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχοκαρδιογράφημα (echo) για να υπολογιστεί πόσο μεγάλη είναι η διαρροή αίματος από την αορτική βαλβίδα.

Για την αντιμετώπισή της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγούνται φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Στη χρόνια ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, όμως, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ακόμα κι αν είναι ήπια ή μόλις η αριστερή κοιλία χάνει δύναμη άντλησης αίματος, συνίσταται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας για την πρόληψη ή και την αναστροφή της ζημιάς στην καρδιά.

Η ξαφνική ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη του θανάτου.

Ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας σημαίνει ότι μία από τις βαλβίδες στην καρδιά -η μιτροειδής βαλβίδα- δεν κλείνει κανονικά και έτσι διαρρέει αίμα στην αντίθετη από την κανονική κατεύθυνση, προς τον άνω θάλαμο.

Η καρδιά τότε πρέπει να εργαστεί εντατικότερα για να αντλήσει το αίμα.

Αναλόγως της ποσότητας του αίματος που διαρρέει, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η χρόνια ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, ο πιο κοινός τύπος, αναπτύσσεται αργά.

Η Ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλεί δύσπνοια, ακραία κούραση και αδυναμία, συσσώρευση υγρού στα πόδια.

Η οξεία ανεπάρκεια είναι μία έκτακτη ανάγκη. Τα συμπτώματα οξείας ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας έρχονται γρήγορα και περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια κατά την ηρεμία, βήχα, και ταχυκαρδία.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κατά περίπτωση με υπερηχοκαρδιογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, διαοισοφάγειο υπέρηχο, ακτινογραφία θώρακος για να ελεγχθεί το μέγεθος της καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό για να εξετασθεί η σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ήδη διαγνωστεί.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά αλλά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί η μιτροειδής βαλβίδα εάν υπάρχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, ή εάν το μέγεθος της αριστερής κοιλίας αυξάνει, ή αν η καρδιά αποδυναμώνεται. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας με την τεχνική Mitraclip. Η αντιμετώπιση της οξείας ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας γίνεται στην καρδιολογική κλινική.

Η αορτή ξεκινά από την καρδιά, κυρτώνει προς τα πάνω, και στη συνέχεια εκτείνεται προς τα κάτω, πίσω από την καρδιά και μέσα από το στήθος (θώρακα) και τη κοιλιακή περιοχή. Η αορτή, στη συνέχεια διακλαδίζεται και γίνεται οι λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην πύελο και τα πόδια.

Το ανεύρυσμα αορτής, είναι μία διόγκωση σε ένα τμήμα της αορτής, οπότε υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης των τοιχωμάτων της αορτής με κίνδυνο σοβαρούς αιμορραγίας που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο.

Τα περισσότερα ανευρύσματα της αορτής είναι ασυμπτωματικά και διαγιγνώσκονται σε εξετάσεις λόγω δυσφορίας και διάχυτου πόνου που επικαλούνται οι ασθενείς.

Εάν το ανεύρυσμα διαρρηχθεί, προκαλεί σοβαρό πόνο και αιμορραγία, οδηγεί συχνά σε θάνατο μέσα σε λεπτά έως ώρες. Επίσης, εάν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί από το ανεύρυσμα αορτής στην περιοχή του θώρακα, μπορεί να μετακινηθεί από τη φυσιολογική ροή του αίματος και να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διάγνωση αορτικών ανευρυσμάτων γίνεται με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αν υπάρχει μεγάλο ή ταχέως αναπτυσσόμενο αορτικό ανεύρυσμα, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπισθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρύσματος αορτής, θα αντικατασταθεί το κατεστραμμένο τμήμα του αιμοφόρου αγγείου με ένα τεχνητό μόσχευμα.

Η καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους. Στο κάτω αριστερό θάλαμο (αριστερά κοιλία), η αορτική βαλβίδα λειτουργεί σαν μία μονόδρομη πύλη. Όταν η καρδιά αντλεί αίμα, η αορτική βαλβίδα ανοίγει για να αφήσει το αίμα να ρέει από την αριστερή κοιλία στην αορτή.

Στένωση αορτικής βαλβίδας σημαίνει ότι η βαλβίδα αυτή έχει στενέψει, και δε μπορεί να ανοίξει σε όλη τη διαδρομή, δηλαδή στη πλήρη διάμετρό της.

Η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα μέσω αυτού του μικρότερου ανοίγματος. Η καρδιά μπορεί να κάνει αυτό για πολλά χρόνια, αλλά εάν δε θεραπευτεί, μπορεί να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης στένωσης αορτικής βαλβίδας γίνεται συνήθως με ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, το οποίο μπορεί να δείξει κινούμενες εικόνες της καρδιάς. Ο ιατρός θα συστήσει και άλλες εξετάσεις για να κρίνει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά.

Εάν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα στένωσης αορτικής βαλβίδας, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι για να διευρυνθεί το άνοιγμα της βαλβίδας. Εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε επέμβαση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορεί να πεθάνει ξαφνικά ή να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το καρδιοχειρουργικό τμήμα διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και άρτια οργάνωση, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες και στις διεθνείς προδιαγραφές, ώστε να το εμπιστεύονται ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Το καρδιοχειρουργικό τμήμα εφαρμόζει όλες τις νέες τεχνικές και μεθόδους από την ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, ελαχιστοποιώντας το χειρουργικό τραύμα και το μετεγχειρητικό πόνο, παρέχοντας ασφάλεια στον ασθενή.

Το καρδιοχειρουργικό τμήμα διαθέτει ιατρούς συνεργάτες με πολυετή εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας να επιδείξουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Καρδιοχειρουργικό τμήμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη καρδιολογική μονάδα, εφάμιλλη των κορυφαίων κέντρων παγκοσμίως και στελεχωμένη από αξιόλογους καρδιοχειρουργούς, με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία.

Το Καρδιοχειρουργικό τμήμα διαθέτει τον πλέον σύγχρονο διαγνωστικό και επεμβατικό εξοπλισμό καλύπτοντας όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Χειρουργικής Καρδιάς-Θώρακος-Μεγάλων Αγγείων.

Το Καρδιοχειρουργικό τμήμα εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους με θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία εγγυώνται η επαγγελματική και επιστημονική αρτιότητα των χειρουργών μας. Οι τελευταία εκπαιδεύθηκαν και εργάσθηκαν για περισσότερο από δυο δεκαετίες σε διεθνούς βεληνεκούς πανεπιστημιακές κλινικές, όπου και κατείχαν διευθυντικές θέσεις.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιούνται οι παρακάτω επεμβάσεις:

 • Στεφανιαία παράκαμψη με πάλλουσα καρδιά - είτε με τη βοήθεια του μηχανήματος της εξωσωματικής κυκλοφορίας (on-pump ) είτε χωρίς τη βοήθεια του μηχανήματος της εξωσωματικής κυκλοφορίας (off-pump ). Στο Ειδικό Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών όλες οι περιπτώσεις χειρουργικής στεφανιαίων αγγείων πραγματοποιούνται με πάλλουσα καρδιά.
 • Αντικατάσταση βαλβίδας στην καρδιά.
 • Επιδιορθώσεις βαλβίδων στην καρδιά (βαλβιδοπλαστική).
 • Συνδυαστικές επεμβάσεις.
 • Θεραπεία παθήσεων της Αορτής, όπως ανευρύσματα, ανατομές, ασθενείς με σύνδρομο Marfan συμπεριλαμβανομένων όλων των επεμβάσεων του αορτικού τόξου και καθοδικής αορτής.
 • Χειρουργική συγγενών καρδιοπαθειών για ενήλικες.
 • Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας σε συνεργασία με εξειδικευμένους καρδιολόγους.
 • Χειρουργική εκτομή για την κολπική μαρμαρυγή.
 • Τοποθέτηση ECMO .
 • Χειρουργική της περικαρδικής νόσου.
 • Σύνθετες περιπτώσεις ασθενειών της στεφανιαίας αρτηρίας ( όπως π.χ. ενδαρτηρεκτομή).
 • Χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η Ανεπάρκεια Αορτικής βαλβίδας αναπτύσσεται όταν η αορτική βαλβίδα δε λειτουργεί σωστά.

Όταν η αορτική βαλβίδα ανοίγει, το αίμα από την αριστερή κοιλία μπορεί να ωθηθεί προς την αορτή, τη μεγάλη αρτηρία που ξεκινά την καρδιά και να συνεχίσει να ρέει προς τις διακλαδιζόμενες αρτηρίες και προς όλα τα μέρη του σώματος, για να τροφοδοτηθούν τα κύτταρα.

Όταν η καρδιά χαλαρώνει, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των κτύπων, η αορτική βαλβίδα κλείνει ώστε να αποφευχθεί το να ρέει το αίμα πίσω προς την καρδιά.

Στην ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά και παρουσιάζει διαρροές, με συνέπεια το σώμα να μην λαμβάνει αρκετό αίμα, και έτσι η καρδιά να πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μπορέσει να το αναπληρώσει με αποτέλεσμα να αυξάνει το μέγεθός της.

Εάν δε διορθωθεί, η ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η κόπωση.

Σε αυτό το σημείο, μία αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας είναι αναγκαία, για να αποφευχθούν ανωμαλίες των καρδιακών παλμών (αρρυθμίες), καρδιακή ανεπάρκεια, και μη αναστρέψιμη βλάβη στον καρδιακό μυ.

Ο ιατρός μπορεί να υποψιαστεί ότι πάσχετε από ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας εφόσον ακούσει ένα χαρακτηριστικό καρδιακό φύσημα με το στηθοσκόπιο.

Εφόσον η φυσική εξέταση υποδεικνύει ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, ακολουθεί μία εξέταση ηλεκτροκαρδιογραφήματος και υπερηχοκαρδιογράφημα (echo) για να υπολογιστεί πόσο μεγάλη είναι η διαρροή αίματος από την αορτική βαλβίδα.

Για την αντιμετώπισή της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγούνται φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Στη χρόνια ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας, όμως, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, ακόμα κι αν είναι ήπια ή μόλις η αριστερή κοιλία χάνει δύναμη άντλησης αίματος, συνίσταται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης βαλβίδας για την πρόληψη ή και την αναστροφή της ζημιάς στην καρδιά.

Η ξαφνική ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη του θανάτου.

Ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας σημαίνει ότι μία από τις βαλβίδες στην καρδιά -η μιτροειδής βαλβίδα- δεν κλείνει κανονικά και έτσι διαρρέει αίμα στην αντίθετη από την κανονική κατεύθυνση, προς τον άνω θάλαμο.

Η καρδιά τότε πρέπει να εργαστεί εντατικότερα για να αντλήσει το αίμα.

Αναλόγως της ποσότητας του αίματος που διαρρέει, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η χρόνια ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, ο πιο κοινός τύπος, αναπτύσσεται αργά.

Η Ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλεί δύσπνοια, ακραία κούραση και αδυναμία, συσσώρευση υγρού στα πόδια.

Η οξεία ανεπάρκεια είναι μία έκτακτη ανάγκη. Τα συμπτώματα οξείας ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας έρχονται γρήγορα και περιλαμβάνουν σοβαρή δύσπνοια κατά την ηρεμία, βήχα, και ταχυκαρδία.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κατά περίπτωση με υπερηχοκαρδιογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, διαοισοφάγειο υπέρηχο, ακτινογραφία θώρακος για να ελεγχθεί το μέγεθος της καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό για να εξετασθεί η σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ήδη διαγνωστεί.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά αλλά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί η μιτροειδής βαλβίδα εάν υπάρχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, ή εάν το μέγεθος της αριστερής κοιλίας αυξάνει, ή αν η καρδιά αποδυναμώνεται. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας με την τεχνική Mitraclip. Η αντιμετώπιση της οξείας ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας γίνεται στην καρδιολογική κλινική.

Η αορτή ξεκινά από την καρδιά, κυρτώνει προς τα πάνω, και στη συνέχεια εκτείνεται προς τα κάτω, πίσω από την καρδιά και μέσα από το στήθος (θώρακα) και τη κοιλιακή περιοχή. Η αορτή, στη συνέχεια διακλαδίζεται και γίνεται οι λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην πύελο και τα πόδια.

Το ανεύρυσμα αορτής, είναι μία διόγκωση σε ένα τμήμα της αορτής, οπότε υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης των τοιχωμάτων της αορτής με κίνδυνο σοβαρούς αιμορραγίας που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο.

Τα περισσότερα ανευρύσματα της αορτής είναι ασυμπτωματικά και διαγιγνώσκονται σε εξετάσεις λόγω δυσφορίας και διάχυτου πόνου που επικαλούνται οι ασθενείς.

Εάν το ανεύρυσμα διαρρηχθεί, προκαλεί σοβαρό πόνο και αιμορραγία, οδηγεί συχνά σε θάνατο μέσα σε λεπτά έως ώρες. Επίσης, εάν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί από το ανεύρυσμα αορτής στην περιοχή του θώρακα, μπορεί να μετακινηθεί από τη φυσιολογική ροή του αίματος και να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διάγνωση αορτικών ανευρυσμάτων γίνεται με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αν υπάρχει μεγάλο ή ταχέως αναπτυσσόμενο αορτικό ανεύρυσμα, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπισθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρύσματος αορτής, θα αντικατασταθεί το κατεστραμμένο τμήμα του αιμοφόρου αγγείου με ένα τεχνητό μόσχευμα.

Η καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους. Στο κάτω αριστερό θάλαμο (αριστερά κοιλία), η αορτική βαλβίδα λειτουργεί σαν μία μονόδρομη πύλη. Όταν η καρδιά αντλεί αίμα, η αορτική βαλβίδα ανοίγει για να αφήσει το αίμα να ρέει από την αριστερή κοιλία στην αορτή.

Στένωση αορτικής βαλβίδας σημαίνει ότι η βαλβίδα αυτή έχει στενέψει, και δε μπορεί να ανοίξει σε όλη τη διαδρομή, δηλαδή στη πλήρη διάμετρό της.

Η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί το αίμα μέσω αυτού του μικρότερου ανοίγματος. Η καρδιά μπορεί να κάνει αυτό για πολλά χρόνια, αλλά εάν δε θεραπευτεί, μπορεί να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης στένωσης αορτικής βαλβίδας γίνεται συνήθως με ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, το οποίο μπορεί να δείξει κινούμενες εικόνες της καρδιάς. Ο ιατρός θα συστήσει και άλλες εξετάσεις για να κρίνει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά.

Εάν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα στένωσης αορτικής βαλβίδας, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι για να διευρυνθεί το άνοιγμα της βαλβίδας. Εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε επέμβαση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορεί να πεθάνει ξαφνικά ή να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το καρδιοχειρουργικό τμήμα διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και άρτια οργάνωση, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες και στις διεθνείς προδιαγραφές, ώστε να το εμπιστεύονται ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Το καρδιοχειρουργικό τμήμα εφαρμόζει όλες τις νέες τεχνικές και μεθόδους από την ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, ελαχιστοποιώντας το χειρουργικό τραύμα και το μετεγχειρητικό πόνο, παρέχοντας ασφάλεια στον ασθενή.

Το καρδιοχειρουργικό τμήμα διαθέτει ιατρούς συνεργάτες με πολυετή εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας να επιδείξουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.