Ανεύρυσμα Αορτής

Η αορτή ξεκινά από την καρδιά, κυρτώνει προς τα πάνω, και στη συνέχεια εκτείνεται προς τα κάτω, πίσω από την καρδιά και μέσα από το στήθος (θώρακα) και τη κοιλιακή περιοχή. Η αορτή, στη συνέχεια διακλαδίζεται και γίνεται οι λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες παρέχουν αίμα στην πύελο και τα πόδια.

Το ανεύρυσμα αορτής, είναι μία διόγκωση σε ένα τμήμα της αορτής, οπότε υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης των τοιχωμάτων της αορτής με κίνδυνο σοβαρούς αιμορραγίας που μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο.

Τα περισσότερα ανευρύσματα της αορτής είναι ασυμπτωματικά και διαγιγνώσκονται σε εξετάσεις λόγω δυσφορίας και διάχυτου πόνου που επικαλούνται οι ασθενείς.

Εάν το ανεύρυσμα διαρρηχθεί, προκαλεί σοβαρό πόνο και αιμορραγία, οδηγεί συχνά σε θάνατο μέσα σε λεπτά έως ώρες. Επίσης, εάν ένας θρόμβος αίματος αποκολληθεί από το ανεύρυσμα αορτής στην περιοχή του θώρακα, μπορεί να μετακινηθεί από τη φυσιολογική ροή του αίματος και να φτάσει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διάγνωση αορτικών ανευρυσμάτων γίνεται με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αν υπάρχει μεγάλο ή ταχέως αναπτυσσόμενο αορτικό ανεύρυσμα, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπισθεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανευρύσματος αορτής, θα αντικατασταθεί το κατεστραμμένο τμήμα του αιμοφόρου αγγείου με ένα τεχνητό μόσχευμα.