Επεμβατική Ακτινολογία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Επεμβατική Ακτινολογία, επωφελούμενη από τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, εγγυάται την ακριβέστερη απεικόνιση, την ασφαλέστερη προσέγγιση και την πλήρη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η ψηφιακή αγγειογραφία, που αποτελεί βασική εφαρμογή της επεμβατικής ακτινολογίας, παραμένει η εγκυρότερη μέθοδος απεικόνισης των αγγείων, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης στις βλάβες που μπορεί να αναδειχθούν.

Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι μία δυναμική μέθοδος απεικόνισης, δηλαδή προσφέρει τις πληροφορίες της σε πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου είναι η μέθοδος εκλογής για τη διερεύνηση, μεταξύ άλλων, της ενεργού αιμορραγίας των αγγειακών δυσπλασιών, καθώς και του συνδρόμου θωρακικής εξόδου.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας πραγματοποιούνται διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και συγκεκριμένα:

  • Αγγειακό Σύστημα: Αγγειογραφίες, φλεβογραφίες, αγγειοπλαστικές, τοποθετήσεις φίλτρου κάτω κοίλης φλέβας, θρομβολύσεις κ.λπ. Εμβολισμοί δυσπλασιών σώματος, προσώπου, κιρσοκήλης, ινομυωμάτων μήτρας, όγκων σώματος κ.λπ. Τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών καθετήρων (μόνιμων ή προσωρινών). Χειρισμός προβλημάτων αρτηριοφλεβωδών επικοινωνιών (Fistulae) αιμοκάθαρσης.
  • Πεπτικό Σύστημα: Διασφαγιτιδικές βιοψίες ήπατος, καθετηριασμός ηπατικών όγκων, εμβολισμός ηπατικών όγκων, διαδερμική έγχυση αιθανόλης σε ηπατικούς όγκους, χειρισμός κυστών – αιμαγγειωμάτων ήπατος κ.λπ. Ενδοπροθέσεις οισοφάγου, διαστολές οισοφάγου, διαστολές εντέρου και τοποθέτηση ενδοπροθέσεων, γαστρονομίες, νηστιδοστομίες κ.λπ.
  • Ουροποιητικό σύστημα: Τοποθέτηση νεφροστομιών, τοποθέτηση ουρητηρικού stent, χειρισμός όγκων νεφρών (με εμβολισμό ή καυτηριασμό), διαστολές ουρητήρα, χειρισμός κυστών, νεφρών κ.λπ. Βιοψίες και Παροχετεύσεις.

Ο επεμβατικός ακτινολόγος είναι ο εξειδικευμένος ιατρός, ο οποίος με τη βοήθεια της εικόνας διαγιγνώσκει αλλά και θεραπεύει με ελάχιστα επιθετικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την καταφυγή σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Ο επεμβατικός ακτινολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην ασφαλή χρήση της ακτινοβολίας και στην πλήρη προστασία του ασθενούς.

Εκμεταλλευόμενος την εμπειρία του στην αναγνώριση ακτινογραφιών, υπερήχων, μαγνητικής τομογραφίας και άλλων διαγνωστικών εικόνων, ο επεμβατικός ακτινολόγος καθοδηγεί λεπτά εργαλεία, όπως είναι οι καθετήρες, μέσα από τα αγγεία ή μέσω του δέρματος για να θεραπεύσει νόσους χωρίς χειρουργείο.

Ο επεμβατικός ακτινολόγος συνεργάζεται στενά με τους συναδέλφους του (χειρουργούς και άλλους), για την καλύτερη αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων.

Τα πλεονεκτήματα των μεθόδων της επεμβατικής ακτινολογίας

Αν και καμία θεραπεία δεν είναι απαλλαγμένη από τον κίνδυνο των επιπλοκών, η επικινδυνότητα των μεθόδων της επεμβατικής ακτινολογίας είναι πολύ πιο χαμηλή από την επικινδυνότητα του ανοικτού χειρουργείου. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη θεραπεία των ασθενών.

Οι περισσότερες επεμβάσεις της επεμβατικής ακτινολογίας μπορούν να γίνουν σε εξωτερικούς ασθενείς (χωρίς νοσηλεία) ή με μικρή παραμονή στο νοσοκομείο (μία βραδιά νοσηλείας).

Στις περισσότερες επεμβάσεις επεμβατικής ακτινολογίας δεν είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία του ασθενούς. Ο βαθμός ασφάλειας της επέμβασης είναι πολύ υψηλός, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος και ο χρόνος ανάνηψης είναι σημαντικά μειωμένοι. Έτσι, οι επεμβάσεις αυτού του είδους αποδεικνύονται οικονομικά πιο συμφέρουσες για τον ασθενή και τον ασφαλιστικό του φορέα.

Υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Εξοπλισμένο με δύο σύγχρονα αγγειογραφικά μηχανήματα (Angiostar – Siemens και G.E. Innova 3100 IQ), το τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας καθημερινά αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση διαγνωστικών και επεμβατικών περιστατικών.

Κάθε αίθουσα επεμβάσεων είναι εξοπλισμένη με καταγραφικό ηλεκτροκαρδιογραφήματος και αρτηριακής πιέσεως, μετρητή ενδοαυλικής πιέσεως των αγγείων, ενδοαγγειακό υπερηχογράφο, απινιδωτή και μηχάνημα αναισθησίας. Με στόχο τη θωράκιση έναντι οποιασδήποτε επείγουσας κατάστασης, το τμήμα διαθέτει Αίθουσα Ανάνηψης Ασθενών και υποστηρίζεται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, αλλά και οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, έπειτα από έκτακτη κλήση.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Διαθέτοντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό το τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας καθημερινά αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση διαγνωστικών και επεμβατικών περιστατικών.

Το τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα τμήματα των Κλινικών (τόσο τα χειρουργικά όσο και τα παθολογικά) με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των εκάστοτε ιατρικών προβλημάτων.

Covid-19
Προπληρωμή Test