Επεμβατική Ακτινολογία

Γράφει ο Θωμάς Αλεξίου, MD, PhD, Επεμβατικός Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η Επεμβατική Ακτινολογία είναι εξειδίκευση της Ακτινολογίας (Ακτινοδιαγνωστικής). Οι γνώσεις της διαγνωστικής Ακτινολογίας, καθώς και η χρήση ακτινοσκόπησης, υπερήχων, αξονικού ή μαγνητικού τομογράφου, επιτρέπουν στον Επεμβατικό Ακτινολόγο να οδηγείται, μέσα από αγγεία ή διαδερμικά, σε «στόχους» μέσα στο σώμα, με σκοπό τη διάγνωση ή τη θεραπεία καλοήθων και κακοήθων παθήσεων.

Είναι μία πρωτοποριακή ιατρική κατά την οποία μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών, ο πόνος και ο χρόνος ανάνηψης από την επέμβαση.

Τα βασικά όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος που μπορούν να θεραπευτούν με επεμβατικές ακτινολογικές τεχνικές είναι:

  • Η κοιλιά (το έντερο, οι νεφροί, το ήπαρ, ο στόμαχος).
  • To κεντρικό νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη).
  • Η καρδιά και τα αγγεία (οι αρτηρίες, οι φλέβες, αγγειακή προσπέλαση για αιμοκάθαρση).
  • Το μυοσκελετικό (τα οστά, οι αρθρώσεις, η σπονδυλική στήλη).
  • Το ουροποιογεννητικό (η μήτρα, οι νεφροί, οι ουρητήρες).
  •  

Οι περισσότερες θεραπείες που προσφέρει η Επεμβατική Ακτινολογία είναι ελάχιστα επεμβατικές. Υποκαθιστούν υπό προϋποθέσεις το ανοικτό και το λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Χαρακτηριστικά, ενώ η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει χαρακτηριστεί ως «χειρουργείο μέσα από κλειδαρότρυπα», η Επεμβατική Ακτινολογία αποκαλείται «χειρουργείο μέσα από το μάτι της βελόνας».

«Η μοντέρνα ιατρική στα καλύτερά της»: Έτσι χαρακτηρίζεται η Επεμβατική Ακτινολογία, η οποία χρησιμοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις στις ‘με την εικόνα’ καθοδηγούμενες τεχνολογίες. Η εξειδικευμένη γνώση του Επεμβατικού Ακτινολόγου στην Ακτινοδιαγνωστική, στο χειρισμό βελόνων, καθετήρων, οδηγών συρμάτων, καθώς και στην καθοδήγησή τους μέσα στο σώμα με τη χρήση εικόνας (ακτινοσκόπηση, υπέρηχοι, αξονική-μαγνητική τομογραφία), εγγυάται την καλύτερη δυνατή επιτυχία στη θεραπεία με ελάχιστες επιπλοκές.

Όσον αφορά τη χρήση της ακτινοβολίας στην Επεμβατική Ακτινολογία, το σύνθημα είναι: «Ελαχιστοποίηση κινδύνου - αύξηση οφέλους». Όπως και σε κάθε ιατρική πράξη, έτσι και η χρήση ακτινοβολίας δεν είναι ακίνδυνη. Οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι έχουν εκπαιδευθεί στην ασφαλή χρήση της ακτινοβολίας. Μετριάζουν τον κίνδυνο από τη χρήση της ακτινοβολίας, χρησιμοποιώντας κατάλληλες τεχνικές για την ελαχιστοποίηση της ποσότητας της απαραίτητης ακτινοβολίας.

Ενδεικτικά, παρατίθεται ένας πίνακας με τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και τις βασικές επεμβάσεις της Επεμβατικής Ακτινολογίας. (Πηγή: SIR -Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας ΗΠΑ).

Ιατρός

Επεμβατικός Ακτινολόγος, Διευθυντής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών