Σώμα

Λιποαναρρόφηση

Η πιο συχνή επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, με την οποία αφαιρείται ο λιπώδης ιστός από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, είναι η λιποαναρρόφηση.

Οι περιοχές όπου παρατηρείται έντονη συγκέντρωση λίπους για τις γυναίκες, είναι: οι μηροί, τα μπράτσα, οι γλουτοί, τα γόνατα, η κοιλιά, το πρόσωπο.

Για τους άνδρες, η περιοχή όπου παρατηρείται έντονη συγκέντρωση λίπους, είναι κυρίως η κοιλιά.

Με τη λιποαναρρόφηση επιδιώκεται η βελτίωση των περιοχών, με την αφαίρεση του πλεονάζοντος λίπους.

Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο για αδυνάτισμα των παχύσαρκων ατόμων, αλλά συνιστάται για άτομα με λιποδυστροφία, όπου το περίσσιο λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος δε φεύγει με δίαιτα ή γυμναστική.

Εφαρμογές

Η λιποαναρρόφηση, διενεργείται από πολύ μικρές τομές, σε περιοχές με διαπιστωμένη υπερλίπωση, όπου εισάγονται ειδικά εργαλεία.

Οι τομές τοποθετούνται σε φυσικές γραμμές του δέρματος, ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτές μετεγχειρητικά.

Η αφαίρεση του λίπους γίνεται με διάφορους τρόπους, όπου η καλύτερη τεχνική διασφαλίζει την αποδέσμευση του λίπους και την ταυτόχρονη αναρρόφηση του, με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο.

Γίνεται με τοπική αναισθησία για μικρές περιοχές, ενώ όταν αφορά εκτεταμένες περιοχές προτιμάται γενική αναισθησία.

Ο χρόνος παραμονής στην κλινική μπορεί να είναι από λίγες ώρες έως και μία διανυκτέρευση.

Στο πρώτο μετεγχειρητικό μήνα χρησιμοποιούνται ειδικά ελαστικά ενδύματα ή ένας απλός κορσές, ενώ ο πόνος είναι υποφερτός και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Κοιλιοπλαστική

Κυρίως μετά την εγκυμοσύνη οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν χαλάρωση στην κοιλιά, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η σύσφιξη του κοιλιακού τοιχώματος.

Η κοιλιοπλαστική αποτελεί την καλύτερη λύση σε άτομα που παρουσιάζουν χαλάρωση της κοιλιάς και περίσσιο δέρματος, στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Όταν η χαλάρωση εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά και σε περιορισμένο εύρος, είναι καταλληλότερη η μίνι κοιλιοπλαστική, η οποία σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση, έχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εφαρμογές

Με την τεχνική της κοιλιοπλαστικής αφαιρείται τμήμα δέρματος και λίπους από το κατώτερο μέρος της κοιλιάς, όπως μετά από χαλάρωση σε περιστατικά εγκυμοσύνης αλλά και σε άτομα που έχασαν πολλά κιλά.

Για την αφαίρεση του λίπους γίνεται μία τομή μήκους 10 - 12 εκατοστών, σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του εφηβαίου και του ομφαλού. Στόχος είναι η επίτευξη σύσφιξης του μυϊκού τοιχώματος με ράμματα και συμπλησίαση των ορθών κοιλιακών μυών. Ο ομφαλός τοποθετείται σε νέα θέση, συνήθως 3 εκατοστά προς τα κάτω, με το τράβηγμα που υφίσταται το δέρμα.

Συνήθως η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα, για την επίτευξη ενός συνολικού ικανοποιητικού αποτελέσματος.

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, διαρκεί μία έως δύο ώρες και απαιτεί παραμονή στην κλινική τουλάχιστον για μία έως δύο ημέρες.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος, υποχωρεί γρήγορα με τα κλασικά παυσίπονα.

Το αποτύπωμα της χειρουργικής τομής, κύρια ανησυχία των γυναικών, λεπταίνει και παίρνει τη μορφή μικρής γραμμής, μετά από ένα χρόνο.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής φορά ένα ελαστικό πιεστικό ένδυμα ( κορσές), για περίπου 5 εβδομάδες.

Η ενίσχυση των κοιλιακών μυών, εκτός από την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, ισχυροποιεί τους μυς περιορίζοντας ενοχλήσεις στην περιοχή της μέσης που προέρχονται από τη χαλαρή κοιλιά.

Ανόρθωση γλουτών – μηρών

Επειδή η γυναικεία θηλυκότητα στηρίζεται και στις καμπύλες των γλουτών, πολλές γυναίκες επιθυμούν να τονώσουν γλουτούς και μηρούς με χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας τις σωματικές τους αναλογίες.

Η ανόρθωση των μηρών και η αυξητική των γλουτών, προκύπτει ως αισθητική και λειτουργική ανάγκη μετά τη χαλάρωση του δέρματος στους μηρούς και τους γλουτούς και η οποία οφείλεται συνήθως στην πάροδο της ηλικίας ή στη μεγάλη απώλεια βάρους.

Εφαρμογές

Η αυξητική γλουτών με λίπος μπορεί να γίνει είτε με συλλογή λίπους (λιπογλυπτική) από διάφορες περιοχές του σώματος όπου περισσεύει(κοιλιά, μέσης, « ψωμάκια»), είτε με ενθέματα.

Πιο συχνά χρησιμοποιείται το λίπος του ίδιου του οργανισμού, το οποίο αφού συλλεγεί καθαρίζεται από προσμίξεις αίματος, υγρών ή άλλων ιστών, τα οποία και πρέπει να απομακρυνθούν. Ακολούθως μεταφέρεται μέσα από μικρές τομές στο σημείο των γλουτών που θέλουμε να αυξήσουμε.

Με την τεχνική αυτή αποφεύγονται επιπλοκές, ενώ επιτυγχάνεται η δημιουργία συμμετρίας και αρμονίας στους γλουτούς, σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Η επέμβαση της αυξητικής γλουτών και η ανόρθωση μηρών πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας και ο μετεγχειρητικός πόνος ελέγχεται με κλασικά αναλγητικά φάρμακα.

Έχει εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα, εφόσον παραμένουν ελάχιστα ίχνη από ουλές και συγχρόνως αποφεύγεται η ύπαρξη ξένων σωμάτων (σιλικόνης).

Ο ασθενής για δύο μήνες φοράει ειδικό ελαστικό ένδυμα και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές ενασχολήσεις μετά από 12 ημέρες.

Παχυσαρκία (μετά από μεγάλη απώλεια βάρους)

Η χειρουργική της παχυσαρκίας αφορά κυρίως στην αποκατάσταση του δέρματος, μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.

Οι επεμβάσεις που διενεργούνται αποσκοπούν στο να διορθώσουν τη χαλάρωση και τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργούνται μετά την απώλεια βάρους.

Πέρα από τις μεμονωμένες επεμβάσεις για διόρθωση προβλημάτων του στήθους, του προσώπου ή της κοιλιάς, υπάρχουν και ειδικές επεμβάσεις για διόρθωση της χαλάρωσης σε όλο το σώμα.

Είναι επιβεβλημένο να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα ανάμεσα στην απώλεια βάρους και τις επεμβάσεις που θα διενεργηθούν. Διότι πρέπει να δοθεί στο σώμα αρκετός χρόνος να αναρρώσει και αφετέρου να έχει κατασταλάξει το σωματικό βάρος ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες μεταβολές και συγχρόνως το χαλαρό δέρμα να έχει ρικνωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πολλές από τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είναι παρόμοιες με αυτές που γίνονται για αισθητικούς λόγους, ενώ άλλες είναι καθαρά εξειδικευμένες για να λύσουν προβλήματα χαλάρωσης σε όλο το σώμα.

Εφαρμογές

Η κλασική επέμβαση μετά από μεγάλη απώλεια βάρους είναι το λίφτινγκ σώματος (body lift). Άλλες επεμβάσεις που θεωρούνται αναγκαίες είναι:

  • Λιποαναρρόφηση,
  • Λίφτινγκ προσώπου,
  • Σμίκρυνση - Ανόρθωση στήθους,
  • Λίφτινγκ μηρών- γλουτών,
  • Κοιλιοπλαστική,
  • Βραχιονοπλαστική.