Κέντρο Αριστείας για τη Χειρουργική της Νοσογόνου Παχυσαρκίας

Ως Κέντρο Αριστείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) λειτουργεί πλέον η Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, την οποία διευθύνει ο Έλληνας χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Η κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής διαθέτει επίσημη Πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO Accreditation) και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των καλύτερων κέντρων του κόσμου.

Η πιστοποίηση δόθηκε μετά από διετή αξιολόγηση, την οποία πραγματοποίησαν ειδικοί πραγματογνώμονες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την διεθνή πιστοποίηση, η κλινική του Δρ. Κωνσταντινίδη πληροί τα απαραίτητα κριτήρια και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βέλτιστης φροντίδας στο νοσογόνα παχύσαρκο ασθενή, που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, καθώς και σε ενήλικους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

14.000 Χειρουργικές Επεμβάσεις

Η χειρουργική ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη, με εμπειρία 14.000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων και 700 ρομποτικών επεμβάσεων, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 επεμβάσεις σε παχύσαρκους ασθενείς!

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αφορούσαν τη λαπαροσκοπική τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου, τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρεκτομή sleeve και τη λαπαροσκοπική και ρομποτική γαστρική παράκαμψη (bypass).

Στα 20 χρόνια λειτουργίας της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής (το 1994 έγινε η πρώτη λαπαροσκοπική επέμβαση χειρουργικής παχυσαρκίας και το 2006 η πρώτη ρομποτική), η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη έχει πραγματοποιήσει πρωτοποριακές επεμβάσεις αποσπώντας διεθνή βραβεία και σήμερα είναι μεταξύ των κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Σεπτέμβριο του 2015 η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Βοστώνη των ΗΠΑ.

Την ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη απαρτίζουν διακεκριμένοι χειρουργοί, γαστρεντερολόγοι, παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, κλινικοί διατροφολόγοι και ψυχολόγοι υγείας.

Όλα τα μέλη της ομάδας του Δρ. Κωνσταντινίδη διαθέτουν μεγάλη εμπειρία με θητεία σε διάσημα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

Χειρουργική της Παχυσαρκίας: η Μόνη Λύση

Σήμερα, η χειρουργική παχυσαρκίας προσφέρει τη μόνη αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη λύση για απαλλαγή από τη νοσογόνο παχυσαρκία. Στην Ευρώπη ο επιπολασμός του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κυμαίνεται από 5 έως 10%. Στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται στο 8%.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση ή ίαση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μετά από βαριατρική επέμβαση οδηγούν σιγά - σιγά στη δημιουργία μίας νέας ειδικότητας, της χειρουργικής διαβήτη (μεταβολική χειρουργική).

Για το λόγο αυτό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO) θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή πιστοποίηση για τα κέντρα εκείνα που πληρούν τα βέλτιστα κριτήρια, ώστε να ξέρουν και οι ασθενείς που να απευθυνθούν για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματός τους.

Η Πιστοποίηση Κέντρων Αριστείας (Center of Excellence Accreditation) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας (IFSO) εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα σε όλες τις πτυχές της χειρουργικής φροντίδας.

Η πιστοποίηση των Κέντρων Αριστείας είναι αναγκαία εφόσον τα κέντρα χειρουργικής νοσογόνου παχυσαρκίας πληρούν το βέλτιστο επίπεδο των απαιτήσεων. Τα πιστοποιημένα κέντρα βαριατρικής χειρουργικής διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στα προβλήματα των παχύσαρκων ασθενών, χειρουργούς με εξειδίκευση στη νοσογόνο παχυσαρκία και κατάλληλη νοσοκομειακή υποδομή που μπορεί να υποδεχτεί παχύσαρκους ασθενείς και να διαχειριστεί σωστά την προεγχειρητική και μετεγχειρητική τους φροντίδα.