Έλεγχος Γυναικείας Κύστης

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Η απώλεια των ούρων είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και δυστυχώς αποτελεί θέμα «ταμπού» δεδομένου ότι οι γυναίκες αποφεύγουν να το συζητήσουν με τον γιατρό του, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λύση.

Το πρόβλημα της ακράτειας ούρων αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας και δυστυχώς επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία, την θηλυκότητα, την σεξουαλικότητα τους, τις αναγκάζει δε να περιορίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Στην εποχή μας, εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές, όπως η τοποθέτηση ειδικής ταινίας στήριξης της ουρήθρας, προσφέρουν μόνιμη λύση και δίνουν την δυνατότητα στην σύγχρονη γυναίκα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της..

Τί είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται ακούσια απώλεια ούρων (δηλαδή απώλεια ούρων παρά τη θέληση της γυναίκας) όταν η γυναίκα βήχει, γελάει, φταρνίζεται, όταν σηκώνει βάρος ή ακόμα και όταν σηκώνεται από την καρέκλα της.

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων από προσπάθεια;

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:

  • εγκυμοσύνη, δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός,
  • τραυματισμός,
  • ακτινοβολία,
  • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις,
  • παχυσαρκία,
  • κάπνισμα,
  • δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας και γενικά καταστάσεις που προκαλούν πίεση στα όργανα της πυέλου,
  • εμμηνόπαυση και μείωση των ορμονών που συνεπάγεται.

 ​Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια από προσπάθεια αποδυναμώνοντας ή τραυματίζοντας τους μύες και τους ιστούς της πυέλου (λεκάνη). Έτσι η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα χαλαρώνουν και μεταβάλλεται η φυσιολογική τους θέση. Η απότομη αύξηση της πίεσης που προέρχεται από βήχα, γέλιο, φτέρνισμα ή σήκωμα βάρους μπορεί να προκαλέσει απώλεια ούρων.

Ποιές μέθοδοι θεραπείας υπάρχουν;

Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, από τις οποίες αυτή με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η τοποθέτηση ειδικής ταινίας στήριξης της ουρήθρας.

Τί είναι η ταινία στήριξης της ουρήθρας και πώς θεραπεύει την ακράτεια από προσπάθεια;

Πρόκειται για ένα λεπτό κομμάτι υλικού το οποίο τοποθετείται με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κάτω από την ουρήθρα και την στηρίζει. Η ταινία ανασηκώνει την ουρήθρα, της προσφέρει ένα σταθερό σημείο στήριξης, ενώ παράλληλα τη βοηθάει να κλείνει καλύτερα.

Πώς γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης της ταινίας;

Η επέμβαση είναι απλή και μπορεί να γίνει με γενική ή με επισκληρίδειο αναισθησία. Η διαδικασία είναι σύντομη ( περίπου 20 λεπτά) με νοσηλεία μίας ημέρας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι άμεσο!