Αυξητική Μαστού

Η αυξητική στήθους αφορά γυναίκες, που έχουν μικρό στήθος και θέλουν να το μεγαλώσουν, αποκτώντας εκείνο το μέγεθος και σχήμα που θα τις ικανοποιεί σωματικά, αισθητικά και ψυχολογικά.

Στην κατηγορία αυτών των γυναικών συμπεριλαμβάνονται ανεξαρτήτως ηλικίας, όσες έχουν χάσει τον όγκο του στήθους λόγω υποστροφής του μαζικού αδένα. Δηλαδή, γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη και διακοπή του θηλασμούμετά από απώλεια βάρους, ή λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Η επέμβαση απαγορεύεται να πραγματοποιηθεί σε μικρές ηλικίες, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους.

Για την αυξητική στήθους είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, τα οποία πρέπει να προμηθεύονται από αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες εταιρείες, προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλή.

Εφαρμογές

Για την τοποθέτηση των ενθεμάτων σιλικόνης, ανοίγεται τομή 4 - 5 εκατοστών κάτω από το στήθοςκάτω από τη θηλή ή σπανιότερα στη μασχάλη.

Τα ενθέματα σιλικόνης τοποθετούνται είτε κάτω από το μαζικό αδένα, είτε κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ.

Το ιδανικό ένθεμα που θα επιλεγεί, θα προκύψει κατόπιν μέτρησης του στήθους και του θώρακα. Ακολούθως με τη χρήση ενός συντελεστή (αλγόριθμου) θα διευκολυνθεί ο πλαστικός χειρουργός ώστε να καταλήξει στις σωστές διαστάσεις.

Μετά από έξι μήνες τα σημάδια της ουλής πρέπει να δυσδιάκριτα.

Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία και η ασθενής παραμένει στην κλινική μία νύχτα. Ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με τα κοινά παυσίπονα, ενώ στις ασθενείς συνιστάται για τις πρώτες εβδομάδες, ειδικός στηθόδεσμος αθλητικού τύπου.

Μετά την επέμβαση ο μαστός διατηρεί την κανονικότητά του, ως προς τη λειτουργικότητα του και ως προς την ευερεθιστότητα της θηλής.

Μειωτική Μαστού

Η μεγαλομαστία δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα αισθητικού περιεχομένου και δυσλειτουργιών στην καθημερινότητα των γυναικών.

Γυναίκες με μεγάλο και βαρύ στήθος, αντιμετωπίζουν συνήθως δυσκολίες στην ένδυση και στην καθαριότητα εφόσον αναπτύσσουν μυκητιάσεις λόγω της συνεχούς εφίδρωσης.

Υποφέρουν συχνά από έντονους πόνους στον αυχέναστους ώμους και στην πλάτη, ενώ μπορεί να παραπονούνται ότι δημιουργούνται και προβλήματα στην ερωτική τους ζωή.

Η σμίκρυνση του στήθους σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρείται μία αναγκαιότητα και πραγματοποιείται με επέμβαση μειωτικής μαστού, αποτελώντας την πλέον συχνή και ασφαλή χειρουργική μέθοδο.

Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους και συνδυάζεται άμεσα με την ανόρθωσή του.

Εφαρμογές

Στη μειωτική μαστού, γίνεται μέσω μικρών τομών αφαίρεση του περισσεύοντος δέρματος, του λίπους και του μαζικού αδένα, ενώ τοποθετείται παροχέτευση στον κάθε μαστό και αφαιρείται σε 1-2 μέρες.

Η θηλή τοποθετείται σε υψηλότερη θέση, ώστε ο νέος μαστός να φαίνεται ανορθωμένος και να δείχνει πιο νεανικός. Όταν η λιπώδης μάζα των μαστών επεκτείνεται και προς τη μασχάλη , το επιπλέον λίπος αφαιρείται με λιποαναρρόφηση.

 Οι ουλές που δημιουργούνται μπορεί να περιορίζονται σε μία κυκλική ουλή γύρω από τη θηλήμία κάθετη από τη θηλή προς την υπομαστική πτυχή ή τέλος να συμπληρώνονται με μία οριζόντια τομή στην υπομάστια πτυχή.

Οι ουλές και το οίδημα δε φεύγουν άμεσα. Παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να σχετίζεται με τις τεχνικές που εφαρμόζονται.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί μία έως δύο μέρες, ενώ μετά την επέμβαση χορηγείται αντιβίωση. Τα ράμματα αφαιρούνται σε δέκα μέρες και στη διάρκεια αποθεραπείας χρησιμοποιείται ειδικός στηθόδεσμος, για διάστημα ενός μήνα.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές μειωτικής μαστών, ενώ μέλημα του πλαστικού χειρουργού είναι η διασφάλιση, με ειδικές μετρήσεις, της συμμετρίας των μαστών.

Στόχος της μειωτικής στήθους είναι να προσφέρει ένα λειτουργικό και όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα που θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

 Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Συνήθως οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μειωτική στήθους, μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους σταδιακά, στις 2 με 3 εβδομάδες από την επέμβαση.

Ανόρθωση μαστών

Η ανόρθωση του γυναικείου στήθους, όταν αυτό χαλαρώνει και γίνεται πτωτικό, ονομάζεται μαστοπηξία.

Η πτώση και χαλάρωση των μαστών συμβαίνει κατά κανόνα με την πάροδο της ηλικίας, οπότε προοδευτικά επέρχεται και εκφύλιση του μαζικού αδένα.

Συχνά εμφανίζεται και σε νεαρές γυναίκες, μετά από την εγκυμοσύνη και το θηλασμό και συνοδεύεται πολλές φορές από μείωση όγκου του στήθους.

Η μαστοπηξία έχει σκοπό τη βελτίωση του σχήματος, του όγκου και της θέσης του μαστού.

Μαζί φυσικά με την ανόρθωση του στήθους επανατοποθετείται και η θηλή σε νέα θέση, όπως αρμόζει στο νεοσχηματισμένο μαστό.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ανόρθωση του μαστού συνδυάζεται με την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης, για ανάκτηση του όγκου του μαστού, πιο γεμάτο μπούστο και γενικά καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εφαρμογές

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η ασθενής χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική για 24 ώρες.

Μετά την επέμβαση, συστήνεται στην ασθενή να φορά ειδικό στηθόδεσμο, αθλητικού τύπου, για έξι εβδομάδες.

Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται πλήρως με κοινά παυσίπονα.

Οι ουλές εντοπίζονται γύρω από τη θηλή και συχνά κάθετα προς την υπομάστια πτυχή.

Όσο σοβαρότερη είναι η χαλάρωση και η πτώση των μαστών, τόσο μεγαλύτερες μπορεί να είναι και οι τελικές ουλές. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ουλές επουλώνονται ικανοποιητικά, γίνονται σταδιακά διακριτικές και ελάχιστα εμφανείς με το χρόνο.