Διατροφής και Διαιτολογίας Τμήμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας έχει ως πρώτιστο μέλημα τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε καθημερινή, πρακτική, διαιτητική οδηγία.

Αυτό περιλαμβάνει οδηγίες με στόχο τόσο την πρόληψη όσο και τη βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών, ασθενών ή υγιών ανθρώπων.

Στόχος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας είναι η αλλαγή επιβλαβών διατροφικών συμπεριφορών και η υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής, το οποίο να είναι χρηστικό, νόστιμο, υγιές καθώς και να καλύπτει πλήρως τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας απαρτίζεται από εξειδικευμένους κλινικούς διαιτολόγους με κύριες αρμοδιότητες τις παρακάτω:

  • Συνεργασία με όλες τις κλινικές Ενηλίκων – Παιδιατρικού, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ – Εντερική Σίτιση) και τη ΓΑΙΑ Μαιευτική - Γυναικολογική.
  • Επίβλεψη και εκτέλεση του συνόλου των διαιτολογικών πρωτοκόλλων, όλων των κλινικών, βάση των ιατρικών οδηγιών. Τα διαιτολογικά πρωτόκολλα ακολουθούν τις προδιαγραφές που θέτουν διεθνείς οργανισμοί υγείας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανανεώνονται ανάλογα με τις επιστημονικές εξελίξεις.
  • Σχεδιασμός των διαφόρων διαιτητικών μενού, με γνώμονα τις εξατομικευμένες διατροφικές ανάγκες του κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσωπικές του επιθυμίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών των γευμάτων.
  • Επίβλεψη της κουζίνας και της παραγωγικής διαδικασίας των γευμάτων, τόσο σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, όσο και σε θέματα εμφάνισης και γεύσης των παρασκευαζόμενων φαγητών.
  • Συμμετοχή στην επιτροπή παραλαβής τροφίμων και προμηθειών, καθώς και στην επιτροπή του συστήματος υγιεινής και ασφάλειας ISO 22000:2005
  • Συμβουλευτικό ρόλο στα ιατρικά team, ιδιαίτερα στην παροχή πρακτικών λύσεων σε εξειδικευμένα διατροφικά περιστατικά.
  • Παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων, μέσω συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια, ομιλίες και ερευνητικό έργο. Επίσης, συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της επιστημονικής εταιρίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
  • Εκπαίδευση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη διατροφή.
  • Αντιμετώπιση διατροφικών περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία. Η διαδικασία ξεκινάει από τη σύνταξη της διατροφικής αξιολόγησης, δηλαδή την εκτίμηση της κατάστασης της θρέψης του νοσηλευόμενου ή μη, ασθενή. Στη συνέχεια, κατόπιν σύντομου ιστορικού υγείας και καθημερινών συνηθειών σχηματίζεται εξατομικευμένο διαιτολόγιο, προσαρμοσμένο στην καθημερινότητα του ενδιαφερόμενου. Στόχος είναι η αλλαγή επιβλαβών διατροφικών συμπεριφορών και η υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής το οποίο να είναι χρηστικό, νόστιμο, υγιές καθώς και να καλύπτει πλήρως τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας βρίσκεται στην αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων γύρω από θέματα διατροφής κι έχει ως πρώτιστο μέλημα τη μετατροπή της επιστημονικής αυτής γνώσης σε καθημερινή, πρακτική, διαιτητική οδηγία.

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας απαρτίζεται από εξειδικευμένους κλινικούς διαιτολόγους με πλούσια εμπειρία τόσο την πρόληψη όσο και τη βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών, ασθενών ή υγιών ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Ιατρική και τεχνολογία

Η σημασία του νερού στην ανθρώπινη υγεία 

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Άνδρας Γυναίκα Ευεξία

4 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς τύψεις