Πρακτικές οδηγίες μετά τον Tοκετό - Επισκεπτήριο

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Tο μωρό σας ήρθε στη ζωή…

Μετά τον τοκετό, παραμένετε για λόγους ασφαλείας στην Ανάνηψη, όπου μπορούν να σας επισκεφθούν στενοί σας συγγενείς. Στη συνέχεια, μεταφέρεστε στο Μαιευτικό Τμήμα, όπου συνήθως παραμένετε 4 ημέρες μετά από φυσιολογικό τοκετό και 5 ημέρες μετά από καισαρική τομή.

Ενημέρωση λεχωίδας

Όταν το μωρό σας δε βρίσκεται συνεχώς μαζί σας (rooming in), βρίσκεται δίπλα στο δωμάτιό σας, στο Θάλαμο Νεογνών, υπό τη συνεχή παρακολούθηση νεογνολόγων - μαιών.

Ο νεογνολόγος - παιδίατρος, σας επισκέπτεται καθημερινά και σας ενημερώνει για την υγεία του μωρού σας.

Για την εκμάθηση του θηλασμού, η μητέρα έχει στο πλευρό της, έμπειρη μαία που θα την εκπαιδεύσει και θα την ενθαρρύνει μέχρι να τα καταφέρει. Πληροφορίες για το θηλασμό παρέχονται και σε ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο αλλά και στο κανάλι 2 (δύο) της τηλεόρασης δωματίου (ώρες προβολών 10.30 και 16.30).

Μπορείτε να συμμετέχετε σε σεμινάριο  Ενημέρωσης  των λεχωϊδων μετά τον τοκετό  που δίνει νεογνολόγος – παιδίατρος, για τις πρώτες ημέρες του βρέφους. Σε ενημερωτική συνάντηση, η μαία σας κάνει επίδειξη για την περιποίηση του μωρού σας και το μπάνιο του.

Τα γεύματά σας, είναι μελετημένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λοχείας. Εάν νοσηλεύεστε σε δωμάτιο μονόκλινο ή σουίτα, παρέχεται γεύμα και στο συνοδό.

Μέτρα προστασίας – Επισκεπτήριο

Η παρουσία του επισκεπτηρίου στο δωμάτιο, εγκυμονεί κινδύνους λοιμώξεων για τη λεχωίδα και το νεογνό.

Περιορίστε τις επισκέψεις σας και ακολουθείστε πιστά το ωράριο του επισκεπτηρίου (11:00-13:00 και 19:00-20:30). Μην αφήνετε να εισέρχονται παιδιά κάτω των 12 ετών, στο δωμάτιο, πείτε «όχι» στις πολλές επισκέψεις.

Προληπτικοί έλεγχοι νεογνού

Σε όλα τα νεογνά, πραγματοποιείται προληπτικός έλεγχος σύμφωνα με την οδηγία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και του Υπουργείου Υγείας, για συγγενή υποθυρεοειδισμό, φαινυλκαιτονουρία, έλλειψη ενζύμου G-6-PD και γαλακτοζαιμία.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα όλα τα νεογνά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνού (προαιρετική εξέταση). Η νέα αυτή τεχνολογία επιτρέπει την ταχύτατη ανίχνευση 55 και πλέον  νοσημάτων, η έγκαιρη διάγνωση των οποίων, είναι σημαντικότατη για την υγεία του νεογνού στο υπόλοιπο της ζωής του.

Οδηγίες πριν αποχωρήστε από την Κλινική

Δήλωση γέννησης νεογνού

Η δήλωση γέννησης νεογνού πρέπει να κατατεθεί εντός 10 ημερών από την ημέρα γέννησης. Η δήλωση συντάσσεται από τη Γραμματεία του Μαιευτικού Τμήματος (Ισόγειο - Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 11.00-13.00), αφού προσκομίσετε τις ταυτότητες συζύγων.

Η δήλωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά, στο Ληξιαρχείο Πυλαίας.

Ταυτόχρονα με τη σύνταξη της δήλωσης γέννησης γίνεται και η υποβολή αίτησης για το επίδομα γέννησης. Απαραίτητο στοιχείο: ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος (τράπεζας) που λειτουργεί στην Ελλάδα, όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα.

Αναχώρηση

Το μωρό παραδίδεται μόνο στη μητέρα του. Υπογράφετε για την παραλαβή του σε ειδικό έντυπο, παραλαμβάνετε το νεογνό με το βραχιόλι στο χέρι του και το βιβλιάριο που θα έχετε πάντα μαζί σας στις επισκέψεις στους παιδιάτρους.

Ενημερώνεστε για την ομάδα αίματος και ρέζους (Rhesus) του νεογνού.

Το νοσοκομείο διατηρεί αρχείο με τον ιατρικό φάκελό σας, ο οποίος είναι απόρρητος. Αντίγραφο δίνεται μόνο στον άμεσα ενδιαφερόμενο ή σε νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

Το μωρό σας μεγαλώνει και εμείς παραμένουμε δίπλα σας

Εμπιστευθήκατε το Μαιευτικό Τμήμα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης για την πιο πολύτιμη στιγμή της ζωής σας. Συνεχίστε να μας εμπιστεύεστε την υγεία του παιδιού σας:

Στο νοσοκομείο μας λειτουργεί εκτός από Μονάδα Εντατικής Νεογνών και τη Μονάδα Εντατικής Ενηλίκων που εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για τον τοκετό και Παιδιατρική Κλινική, για το παιδί που μεγαλώνει. Η κλινική εφημερεύει συνεχώς, στελεχωμένη από έμπειρους ιατρούς, εξοπλισμό ειδικά για παιδιά και άκρως εξειδικευμένα τμήματα.