Επεμβατική ενδοσκόπηση

Ενδοσκοπήσεις Επεμβατικές

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, την απόλυτη εξειδίκευση των ιατρών και την ασφάλεια ενός μεγάλου νοσοκομείου, ώστε κατά τη διάρκεια του ενδοσκοπικού διαγνωστικού ελέγχου ζωτικών οργάνων, εάν υπάρξουν ευρήματα τα οποία συνιστούν αφαίρεση ή λήψη υλικού, να διενεργούνται και ενδοσκοπικές επεμβάσεις.

Η επεμβατική ενδοσκόπηση, σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες και κατηγορίες, αποτελεί την «μοντέρνα χειρουργική». Αντικαθιστά το ανοιχτό χειρουργείο με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον ασθενή (την ταχύτητα ανάρρωσης, την αποφυγή επιπλοκών, τη μείωση του κόστους  κ.α), εφόσον βεβαίως συστήνεται από τον ειδικό ιατρό, ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς. Προϋποθέσεις επιτυχίας  αποτελούν η πιστοποιημένη εξειδίκευση του ιατρού και η εμπειρία, συστατικά τα οποία διαθέτουν οι ιατροί του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης που διενεργούν ενδοσκοπικές πράξεις.

Πεπτικό Σύστημα (στομάχι – έντερο)

Με την επεμβατική ενδοσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος εφαρμόζει τις εξής τεχνικές αφαίρεσης πρώιμου καρκίνου του πεπτικού:

  • EMR-C (ενδοσκοπική βλεννογονεκτομη με Cap technique) and ESD (endoscopic submucosal dissection) για πρώιμους γαστρικούς οισοφαγικούς και ορθοκολικούς καρκίνους
  • EUS ενδοσκοπικός υπέρηχος για λήψη υγρού/ιστοτεμαχίου για κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση ευρημάτων στο ανώτερο και κατώτερο πεπτικό.
  • Αφαίρεση πολυπόδων ανεξαρτήτως μεγέθους και μικρών επιφανειακών καρκίνων
  • Καθετηριασμό του χοληφόρου δένδρου και των παγκρεατικών πόρων με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος.
  • ERCP και ενδοσκοπική τοποθέτηση Stent χοληφόρων
  • Διαστολές στενώσεων οισοφάγου

Πνεύμονας

Το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων εφαρμόζει το σύνολο των πλέον σύγχρονων τεχνικών στη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με προβλήματα στους πνεύμονες, από απολύτως εξειδικευμένους επεμβατικούς πνευμονολόγους.

Διαθέτει τον πλέον σύγχρονο ενδοσκοπικό υπέρηχο EUS για λήψη υγρού ή ιστοτεμαχίου για κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση ευρημάτων  στους πνεύμονες

Διαθέτει το πλέον σύγχρονο μηχάνημα ενδοβρογχικής υπερηχογραφίας (EBUS–TBNA) που  συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του υπερήχου και της ενδοσκόπησης με μεγάλη συμβολή στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, της σαρκοείδωσης, του λεμφώματος, των μεσαυλικών λεμφαδενικών μεταστάσεων, κ.α . Δεν απαιτείται χειρουργική αίθουσα, γενική αναισθησία  διενεργείται με τοπική αναισθησία και μέθη. 

 Γυναικολογικό

Οι  Γυναικολογικές ενδοσκοπήσεις διενεργούνται από εξειδικευμένους γυναικολόγους λαπαροσκοπικά και υστεροσκοπικά

Επεμβατικά αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση, η εξωμήτρια κύηση, αφαιρούνται ινομυώματα της μήτρας και κύστες των ωοθηκών, διανοίγονται συμφύσεις στις σάλπιγγες κ.α.

Στην υστεροσκόπηση, με εισαγωγή μικροκάμερας, από τον κόλπο ελέγχεται η κοιλότητα της μήτρας, γίνεται λήψη υλικού για βιοψία και διενεργούνται επεμβάσεις.

Ουρολογικό

Οι Ουρολογικές ενδοσκοπήσεις αφορούν διαδερμικές επεμβάσεις (νεφρολιθοτριψία, νεφροστομία,  κυστεοστομία, προστετεκτομή, εκτομή  θηλωμάτων κύστεως, κ.α).

Ορθοπεδικό

Οι Ορθοπεδικές επεμβατικές ενδοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται από ορθοπεδικούς για χειρουργική αρθροσκόπηση του γόνατος, υμενικές πτυχές, παθήσεις επιγονατίδας, ρήξεις χιαστών συνδέσμων, ώμου, αγκώνα, πηχεοκαρπικής, ισχίου και ποδοκνημικής.