Υπερήχων Καρδιάς (Ηχοκαρδιολογίας)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο Τμήμα Καρδιολογίας του Ιατρικού Περιστεριου πραγματοποιούνται οι κάτωθι εξετάσεις:

  1. Έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) με σύγχρονο μηχάνημα (δυνατότητα m-mode, doppler και έγχρωμης απεικόνισης).
  2. Δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα (test κοπώσεως) με σύγχρονο μηχάνημα (δυνατότητα manual και πρωτοκόλλων κόπωσης).
  3. 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter ρυθμού).
  4. 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πιέσεως (holter πιέσεως).

Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Επίσης, για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στο τμήμα καρδιολογίας πραγματοποιείται:

  • Έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) με σύγχρονο μηχάνημα με δυνατότητα m-mode, doppler και έγχρωμης απεικόνισης

Γιατί γίνεται το υπερηχοκαρδιογράφημα;

Tο υπερηχοκαρδιογράφημα ξεκαθαρίζει  πιθανά ανατομικά προβλήματα των μεγάλων αγγείων της καρδιάς, των τοιχωμάτων της, καθώς και των βαλβίδων της καρδιάς. Επίσης δείχνει αν υπάρχει υγρό στο περικάρδιο, δηλαδή στο “σακουλάκι” που περιβάλλει και προστατεύει το μυ της καρδιάς.

Ποια η χρησιμότητα της δοκιμασίας κόπωσης;

Η δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει το γιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενούς στο στήθος, για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής σε αρρυθμίες, υπέρταση και ισχαιμία μυοκαρδίου. Η εξέταση συνιστάται σε άτομα χωρίς συμπτώματα που όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, λόγω ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων. Οι κυριότεροι από τους παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, το βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, το έντονο άγχος και η υπέρταση.

Βασικές εξετάσεις:

Έγχρωμο triplex καρδιάς (διαθωρακικό)

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Ιατρικό Περιστερίου διαθέτει προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό και άριστο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει υποδειγματικά κάθε οξύ ή χρόνιο καρδιολογικό περιστατικό όλο το 24ώρο.

Ο Υπερηχοτομογράφος Philips HD7 ΧΕ συνδυάζει πλουσιοπάροχα υψηλή απεικονιστική ποιότητα, αποτελεσματική και ταχεία διεκπεραίωση εξετάσεων και κομψή διαχείριση δεδομένων.Διαθέτει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική σχεδίαση, πρωτοφανή για την εξελικτική πορεία της υπερηχογραφίας. 

Το Καρδιολογικό τμήμα πλαισιώνεται από καρδιολόγους με πλούσια εμπειρία και επιστημονικό κύρος, ενώ οι καρδιολογικοί ασθενείς τυγχάνουν της αρτιότερης παρακολούθησης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ