Βραχυθεραπείας Προστάτη Τμήμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τμήμα Βραχυθεραπείας Προστάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που προσφέρει αυτή τη σύγχρονη ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία, για τον πιο συχνό καρκίνο των ανδρών του δυτικού κόσμου.

Στελεχώνεται από μια πολύ έμπειρη ομάδα ιατρών, ακτινοφυσικών και νοσηλευτριών.

Ο διευθυντής του, ο κ Στέλιος Βούλγαρης έχει μετεκπαιδευθεί στη Μεγάλη Βρετανία επί τριετία και είναι ο πρώτος και μοναδικός που εφαρμόζει τη μέθοδο της βραχυθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα από το 2009.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το τμήμα Βραχυθεραπείας Προστάτη εξειδικεύεται στη θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Η Βραχυθεραπεία αποτελεί ριζική μορφή αντιμετώπισης του πολύ συχνού αυτού καρκίνου. Είναι αναγνωρισμένη ως θεραπεία με σκοπό την ίαση, τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Αμερικάνικη Ουρολογική Εταιρεία.

Η αποτελεσματικότητα της είναι απολύτως συγκρίσιμη με τις άλλες δύο επιλογές θεραπείας, τη ριζική προστατεκτομή και την εξωτερική ακτινοβολία. Η Βραχυθεραπεία όμως έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το Τμήμα Βραχυθεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία αιχμής τόσο σε μηχανήματα όσο και σε λογισμικό.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άντρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εμφανίζονται 300.000 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη και από αυτά 5.000 περίπου στην Ελλάδα.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι η περινεϊκή βιοψία χαρτογράφησης στην οποία, λόγω της εμπειρίας του από τη βραχυθεραπεία, εξειδικεύεται ο χειρουργός ουρολόγος Στέλιος Βούλγαρης. Μάλιστα είναι ο πρώτος στη Βόρεια Ελλάδα που εφάρμοσε την πρωτοπόρα αυτή μέθοδο βιοψίας το 2009.

Η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κατά την οποία με τη βοήθεια διορθικού υπερήχου εμφυτεύονται ραδιενεργοί κόκκοι εντός του προστάτη.

Έτσι επιτυγχάνεται χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας εντός του προστάτη, προστατεύοντας όμως τα γειτονικά όργανα (ορθό και ουροδόχο κύστη). Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο και διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η εμφύτευση των ραδιενεργών κόκκων γίνεται με ειδικές βελόνες που εισάγονται δια του περινέου. Κάθε βελόνα βοηθά στην εισαγωγή 2-4 κόκκων και, συνήθως, χρησιμοποιούνται 16-25 βελόνες για την εμφύτευση 50-70 κόκκων. Οι κόκκοι παραμένουν στο σημείο της εμφύτευσης μόνιμα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα χωρίς καθετήρα. Μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και στην εργασία του σε λίγες μέρες, αν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Η βραχυθεραπεία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αντίθεση με το χειρουργείο αφαίρεσης του προστάτη (ριζική προστατεκτομή), εμφάνιση ακράτειας ούρων μετά από βραχυθεραπεία είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ποσοστό ακράτειας λιγότερο του 1%. Το αντίστοιχο ποσοστό ακράτειας μετά από ριζική προστατεκτομή φτάνει το 10%.

Όσον αφορά τη στυτική λειτουργία μετά από βραχυθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξίσου θεαματικά. Το 84% των ασθενών διατηρούν τη στύση τους μετά βραχυθεραπεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μετά από ριζική προστατεκτομή δεν ξεπερνά το 35%.

Συμπερασματικά, η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Τα άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα της βραχυθεραπείας από τις ΗΠΑ την έχουν πια καθιερώσει ως μια αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή στη φαρέτρα του θεράποντος ιατρού. Είναι μια μέθοδος συνεχούς εξέλιξης τόσο σε τεχνική όσο και σε τεχνολογία με μια θεμελιώδη αρχή: τη χορήγηση μεγάλης θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας στον προστάτη, προστατεύοντας όμως τους γύρω ιστούς.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Η βραχυθεραπεία προστάτη προσφέρεται αποκλειστικά στο τμήμα Βραχυθεραπείας Προστάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, από την ομάδα του χειρουργού ουρολόγου με εξειδίκευση στη βραχυθεραπεία, Στέλιου Βούλγαρη.

Η εμπειρία τόσο του ίδιου, όσο και της ομάδας ιατρών, ακτινοφυσικών και νοσηλευτριών του τμήματος, ξεπερνά τους 300 ασθενείς από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Το τμήμα της Βραχυθεραπείας Προστάτη του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης υποστηρίζεται από το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου, το μοναδικό ιδιωτικό τμήμα ακτινοθεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα. Το έμπειρο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, υποστηρίζει ιδανικά το τμήμα Βραχυθεραπείας και δίνει ολοκληρωμένες λύσεις στη θεραπεία όλων των σταδίων του καρκίνου του προστάτη.

Εκτός από το έμπειρο έμψυχο δυναμικό, η υπεροχή του τμήματος Βραχυθεραπείας ενισχύεται περαιτέρω από τον υπερσύγχρονο και ολοκαίνουργιο εξοπλισμό του.

Υπερηχογράφος της εξειδικευμένης B K Medical, stepper τελευταίας γενιάς της αμερικάνικης Civco και η πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού Variseed της κορυφαίας εταιρείας εφαρμογών ακτινοθεραπείας Varian, της οποίας ο κ Βούλγαρης αποτελεί μέντορα για την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ