Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άντρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εμφανίζονται 300.000 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη και από αυτά 5.000 περίπου στην Ελλάδα.

Η πλέον σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη είναι η περινεϊκή βιοψία χαρτογράφησης στην οποία, λόγω της εμπειρίας του από τη βραχυθεραπεία, εξειδικεύεται ο χειρουργός ουρολόγος Στέλιος Βούλγαρης. Μάλιστα είναι ο πρώτος στη Βόρεια Ελλάδα που εφάρμοσε την πρωτοπόρα αυτή μέθοδο βιοψίας το 2009.

Η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κατά την οποία με τη βοήθεια διορθικού υπερήχου εμφυτεύονται ραδιενεργοί κόκκοι εντός του προστάτη.

Έτσι επιτυγχάνεται χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας εντός του προστάτη, προστατεύοντας όμως τα γειτονικά όργανα (ορθό και ουροδόχο κύστη). Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο και διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η εμφύτευση των ραδιενεργών κόκκων γίνεται με ειδικές βελόνες που εισάγονται δια του περινέου. Κάθε βελόνα βοηθά στην εισαγωγή 2-4 κόκκων και, συνήθως, χρησιμοποιούνται 16-25 βελόνες για την εμφύτευση 50-70 κόκκων. Οι κόκκοι παραμένουν στο σημείο της εμφύτευσης μόνιμα. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα χωρίς καθετήρα. Μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα και στην εργασία του σε λίγες μέρες, αν αυτή δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Η βραχυθεραπεία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αντίθεση με το χειρουργείο αφαίρεσης του προστάτη (ριζική προστατεκτομή), εμφάνιση ακράτειας ούρων μετά από βραχυθεραπεία είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ποσοστό ακράτειας λιγότερο του 1%. Το αντίστοιχο ποσοστό ακράτειας μετά από ριζική προστατεκτομή φτάνει το 10%.

Όσον αφορά τη στυτική λειτουργία μετά από βραχυθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξίσου θεαματικά. Το 84% των ασθενών διατηρούν τη στύση τους μετά βραχυθεραπεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μετά από ριζική προστατεκτομή δεν ξεπερνά το 35%.

Συμπερασματικά, η βραχυθεραπεία αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Τα άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα της βραχυθεραπείας από τις ΗΠΑ την έχουν πια καθιερώσει ως μια αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή στη φαρέτρα του θεράποντος ιατρού. Είναι μια μέθοδος συνεχούς εξέλιξης τόσο σε τεχνική όσο και σε τεχνολογία με μια θεμελιώδη αρχή: τη χορήγηση μεγάλης θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας στον προστάτη, προστατεύοντας όμως τους γύρω ιστούς.