Λοιμωξιολογικό

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Λοιμωξιολογικό τμήμα ασχολείται με λοιμώξεις που χρήζουν ειδικότερου ελέγχου, αντιμετώπισης και παρακολούθησης από εξειδικευμένο ιατρό.

Επίσης, το Λοιμωξιολογικό τμήμα ασχολείται και  με λοιμώξεις που προβληματίζουν και ιατρούς άλλων, όπως ωτορινολαρυγγολόγοι, ορθοπεδικοί, χειρουργοί, νευροχειρουργοί κ.λπ., καθώς και λοιμώξεις που σχετίζονται με χρόνια νοσήματα, όπως ρευματολογικά, ογκολογικά, ενδοκρινολογικά.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Λοιμώξεις χαρακτηρίζονται τα νοσήματα που προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως μικρόβια, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα και παράσιτα.

Κάποια από αυτά τα παθογόνα μεταδίδονται στον άνθρωπο από το περιβάλλον, από ζώα ή από άλλους ανθρώπους και κάποια προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή εφόσον υπάρχουν συνθήκες ή άλλα νοσήματα που ευνοούν την πρόκληση λοίμωξης.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις τα νοσήματα μπορεί να μεταδίδονται σε άλλους ανθρώπους και απαιτούν την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της διασποράς τους και σε κάποιες όχι.

Ενδεικτικά, λοιμώξεις που απαιτούν παρακολούθηση από Ειδικό Λοιμωξιολόγο είναι:

Λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων,

  • Ουρολοιμώξεις (υποτροπιάζουσες ή επιπεπλεγμένες κυστίτιδες, πυελονεφρίτιδες),
  • Μετεγχειρητικές λοιμώξεις,
  • Λοιμώξεις οστών και αρθρώσεων (οστεομυελίτιδες ή αρθρίτιδες με ή χωρίς ορθοπαιδική πρόθεση, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη κλπ),
  • Λοιμώξεις ενδαγγειακών προθέσεων (καρδιακών βαλβίδων ή αγγειακών μοσχευμάτων),
  • Λοιμώξεις Αναπνευστικού (υποτροπιάζουσες ή από ειδικά παθογόνα όπως η φυματίωση),
  • Λοιμώξεις Γεννητικού συστήματος (υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, προστατίτιδες κλπ),
  • Λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (μεταμοσχευμένοι, χρόνια λήψη κορτικοειδών, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες κλπ),
  • Λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης.

Επίσης απαραίτητη είναι η εξέταση από λοιμωξιολόγο σε:

  • Ασθενείς με παρατεινόμενο ή υποτροπιάζοντα πυρετό,
  • Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες όπου απαιτείται πρόληψη για μεταδιδόμενα νοσήματα (προφύλαξη για ελονοσία, εμβόλια κλπ) ή επιστρέφουν με προβλήματα υγείας από τέτοιες χώρες.

Στα πλαίσια του Λοιμωξιολογικού τμήματος γίνεται εργαστηριακός έλεγχος, σε συνεργασία με τα μικροβιολογικά εργαστήρια, διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση ειδικών λοιμώξεων.

Επιπλέον, το Λοιμωξιολογικό τμήμα έχει αντικείμενο την αντιμετώπιση σπάνιων περιπτώσεων πολυανθεκτικών λοιμώξεων, συνήθως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Άλλο αντικείμενο του Λοιμωξιολογικού τμήματος είναι η ταξιδιωτική ιατρική αφενός προληπτικά, πριν το ταξίδι, όσον αφορά χημειοπροφύλαξη και ανοσοποίηση, κι αφετέρου ως εκτίμηση μετά το ταξίδι στα πλαίσια ελέγχου λοιμώξεων των ταξιδιωτών, όπως ελονοσία, πυρετός Δ. Νείλου, παρασιτώσεις κ.λπ.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Λοιμωξιολογικό τμήμα στελεχώνεται από έμπειρους ιατρούς εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση κοινών, χρόνιων και ειδικών λοιμώξεων.

Το Λοιμωξιολογικό τμήμα εξυπηρετεί ασθενείς που χρήζουν ιδιαίτερου εργαστηριακού ελέγχου, εξειδικευμένης αγωγής ή μακροχρόνιας παρακολούθησης, στα πλαίσια επιλεγμένων κοινών αλλά και χρόνιων λοιμώξεων.

Το Λοιμωξιολογικό τμήμα διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους, σε συνεργασία με τα μικροβιολογικά εργαστήρια, διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση ειδικών λοιμώξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Άνδρας Γυναίκα

Εμβόλιο για το AIDS

Covid-19 testing
Προπληρωμή