Λιθίαση (πέτρα στα νεφρά)

Λιθίαση είναι η δημιουργία λίθων στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος και αφορά το 12-13% του γενικού πληθυσμού.

Ανάλογα με την εντόπιση, έχουμε λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων (όπου ουρητήρες είναι τα σωληνάκια μέσω των οποίων μεταφέρονται τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη), καθώς και λιθίαση της ουροδόχου κύστεως.

Αίτια Λιθίασης

Από τους νεφρούς αποβάλλονται άχρηστες ουσίες μεταξύ των οποίων και άλατα κυρίως ασβεστίου και ουρικού οξέως. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως πολύ πυκνά ούρα (υπερκορεσμένα με διαλύματα αλάτων) είτε διότι δεν πίνουμε αρκετά υγρά (αφυδάτωση) είτε διότι υπάρχει αυξημένη αποβολή μεταλλικών ουσιών, τα άλατα αυτά σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν πέτρες.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό λίθων είναι το οικογενειακό ιστορικό, οι διατροφικές συνήθειες, η ύπαρξη ανατομικών ανωμαλιών που προκαλούν στάση των ούρων.

Συμπτώματα Λιθίασης

Συνήθως ο λίθος μέσα στο νεφρό δε δημιουργεί προβλήματα, εάν όμως μετακινηθεί στον ουρητήρα προκαλεί απόφραξη εμποδίζοντας τη ροή των ούρων από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη, ο νεφρός διογκώνεται (υδρονέφρωση) και προκαλεί έναν οξύ πόνο, τον γνωστό σε όλους μας κολικό του νεφρού.

Ο κολικός του νεφρού ξεκινά συνήθως στα πλευρά και μεταφέρεται χαμηλά στη βουβωνική περιοχή και τα γεννητικά όργανα. Χαρακτηριστικό του πόνου αυτού είναι ότι ο ασθενής δε βρίσκει θέση ανακούφισης.

Άλλα συμπτώματα λιθίασης που μπορεί να συνυπάρχουν είναι: ναυτία, έμετος, αιματουρία, συχνουρία και πυρετός εφόσον υπάρχουν λοιμώξεις.

Διάγνωση Λιθίασης

Η απλή ακτινογραφία αναδεικνύει το 80% των λίθων. Το υπερηχογράφημα μας δίνει πληροφορίες για παρουσία λίθων και κυρίως εάν υπάρχει απόφραξη δηλαδή εμπόδιο στη ροή των ούρων. Τέλος, η αξονική τομογραφία μας δίνει μία λεπτομερή απεικόνιση, την ακριβή θέση του λίθου και τυχόν επιπτώσεις στους νεφρούς.

Θεραπεία Λιθίασης

Μέχρι πριν μερικά χρόνια η αντιμετώπιση της λιθίασης ήταν δύσκολη και επίπονη. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια οι πέτρες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως:

Εξωσωματική λιθοτριψία

Η εξωσωματική λιθοτριψία έχει καλύτερα αποτελέσματα στους λίθους του νεφρού και του αρχικού τμήματος του ουρητήρα. Με τη μέθοδο εξωσωματικής λιθοτριψίας παράγονται κύματα κρούσης που κονιορτοποιούν τις πέτρες.

Ουρητηροσκόπηση και ενδοσκοπική λιθοτριψία

Η ουρητηροσκόπηση και ενδοσκοπική λιθοτριψία συνίσταται στην εισαγωγή ενός λεπτού και μακρού οργάνου διαμέσου της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης στον ουρητήρα υπό όραση μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται ο λίθος, ο οποίος κονιορτοποιείται με χρήση laser. Το ποσοστό επιτυχίας της ενδοσκοπικής λιθοτριψίας ξεπερνάει το 95%.

Διαδερμική λιθοτριψία

Οι ενδείξεις έχουν περιοριστεί μόνο σε μεγάλους λίθους των νεφρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ