Χειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

5 συμβουλές για ένα υγιή τρόπο ζωής, καταπολεμώντας τις πέτρες στα νεφρά.

Από τον Δρ. Αχιλλέα Πλουμίδη, MD, BSc, MSc, PhD, FEBU, Ουρολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας (CroLUS), Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί μία νόσο με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Ο κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης γίνεται όλο και πιο συχνός, ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες, στους νέους άνδρες, αλλά, ακόμα και στα παιδιά. Συγκεκριμένα,   1 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσει λίθο στα νεφρά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ το 50% αυτών θα εμφανίσει υποτροπή τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι νεφρικοί λίθοι σχηματίζονται όταν στα ούρα συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα ιχνοστοιχείων και αλάτων. Αυτά τα στοιχεία προσκολλώνται μεταξ.υτές τα στοιχεία προσκολλώνταύ τους  και δημιουργούν κρυστάλλους και, εν συνεχεία, λίθους. Η περιεκτικότητα των ούρων στα στοιχεία αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι τρώμε και πίνουμε. Η διατροφή μας, λοιπόν, παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιοργία αυτών των λίθων, όπως έιναι αναμενόμενο.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις πέτρες στα νεφρά με τη διατροφή;

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αλλαγή της διατροφής είναι αποτελεσματική στην αποφυγή σχηματισμού λίθων αρχής εξ αρχής αλλά και στην εμφάνιση νέων λίθων στο μέλλον.

Παρακάτω, παρατίθενται 5 απλές συμβουλές για την αντιμετώπιση λίθων στο μέλλον μέσω της διατροφής:

#1:Ενυδατώσου καλά.

Όταν κάποιος δεν πίνει πολλά υγρά, οι νεφροί παράγουν λιγότερα ούρα, με αποτέλεσμα τα ούρα να είναι πιο πυκνά, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων. Κάθε μέρα θα πρέπει να καταναλώνει κανείς 10 με 12 φλιτζάνια υγρών, τα μισά εκ των οποίων συνιστάται να είναι νερό. Καλό θα είναι να υπάρχει μία ομότιμη κατανομή κατανάλωσης υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η παραγωγή 2 τουλάχιστον λίτρων ούρων την ημέρα. Η διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης είναι ακόμα πιο σημαντική για όσους ζουν σε περιοχές με θερμό κλίμα.

#2 Περιόρισε το αλάτι.

To αλάτι θεωρείται ένοχο για το σχηματισμό λίθων, καθώς αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Προσπαθήστε να απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και να αποφύγετε το φαγητό από εστιατόρια γρήγορης και μαζικής κατανάλωσης, καθώς και προσυσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν, συνήθως, υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Είναι καλό να διαβάζει κανείς προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, ιδιαίτερα αυτών που καταναλώνει κανείς συχνά όπως το ψωμί, καθώς μπορεί να περιέχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

#3 Πρόσληψη ασβεστίου

Αντίθετα προς τη γενική πεποίθηση, η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο ( 1000 mg/ ημερησίως)  μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση υποτροπών λιθίασης.Τροφές, όπως το γιαούρτι, το γάλα, τα τυροκομικά, μαζί με κάθε γεύμα, μπορούν να βοηθησούν στην πρόληψη λίθων οξαλικού ασβεστιού, που είναι από τους πιο κοινούς τύπους λιθίασης. Συστήνεται, συνήθως, η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (τυρί, γάλα, γιαούρτι)

#4 Κατανάλωσε εσπεριδοϊδή φρούτα και λαχανικά

Η προσθήκη περισσότερων εσπεριδοειδών στη διατροφή, οπώς τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, πλούσιων σε κιτρικό κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λιθιασικών υποτροπών.

#5 Μείωσε τη ζωϊκή πρωτεϊνη.

Για να μειώσεις τον κίνδυνο λιθίασης, περιόρισε την ημέρησια καταναλωση ζωικών λευκωμάτων και προτίμησε τα λευκώματα φυτικής προέλευσης. Προσπαθησε να καταναλώνεις μία μικρή μερίδα την ημέρα πρωτεϊνης και  απέφυγε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η μεγάλη κατανάλωση ζωικής πρωτεϊνης (κρέας, αυγά, θαλασσινά), αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξεός και, κατ᾽επέκταση, τον κίνδυνο εμφάνισης λιθίασης.

Ιατρός

Χειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών