Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Kαρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ειδικός Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τα σημαντικά οφέλη και οι δυνατότητες της ενδοσκοπικής και ρομποτικής καρδιοχειρουργικής

Γράφει ο Δρ. Απόστολος Ρουμπελάκης, MD, PhD, FETCS, Καρδιοχειρουργός, Ειδικός Ρομποτικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Γενικά:

Η συντριπτική πλειοψηφία των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων μέχρι πρόσφατα είχε σαν κύρια προσπέλαση τη μέση στερνοτομή, μια επιμήκη τομή στη μέση του θώρακα. Η τομή αυτή, αν και καλά ανεκτή, είναι αρκετά τραυματική αφού απαιτούσε την διάνοιξη του στέρνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο τραυματισμό του θωρακικού τοιχώματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης και την καθυστερημένη πλήρη επούλωση του τραύματος και επάνοδο στην καθημερινότητα, που απαιτεί περίπου 2 μήνες.

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική | Περιγραφή:

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική χρησιμοποιεί, σε αντιστοιχία με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στην κοιλιά, ειδικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας (4Κ και 3D), τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci όπου απαιτείται, καθώς και ειδικά εργαλεία που επιτρέπουν την πραγματοποίηση καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων από το πλάγιο θωρακικό τοίχωμα, ανάμεσα από τις πλευρές, και με μίνι τομή 4-5 εκατοστών.

Καρδιακές παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά:

Είναι πολλές οι καρδιακές παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά. Οι στενώσεις και ανεπάρκειες της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας, οι μεσοκολπικές επικοινωνίες, οι αφαιρέσεις ενδοκαρδιακών όγκων και οι επεμβάσεις κατάλυσης αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των επεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς στερνοτομή.

Εκτός από αυτές, παθήσεις της αορτικής βαλβίδας μπορούν επίσης υπό προϋποθέσεις να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά. Επίσης και η στεφανιαία νόσος (επεμβάσεις Bypass) μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά χωρίς στερνοτομή με ρομποτική υποβοήθηση είτε αφορά νόσο ενός αγγείου, είτε αφορά νόσο πολλών αγγείων, οπότε η αντιμετώπιση γίνεται υβριδικά με χρήση ρομποτικής υποβοήθησης και αγγειοπλαστικής σε περιβάλλον υβριδικού χειρουργείου.

Τα οφέλη της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής:

Οι ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν το χειρουργικό τραύμα στο ανθρώπινο σώμα σημαντικά. Δεν απαιτείται διατομή σε κάποιο οστό, ούτε μεγάλες τομές. Έτσι το σημαντικό όφελος είναι η ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα. Οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο ή να ξεκινήσουν ελαφρά άσκηση εντός 2 εβδομάδων αντί 2 μηνών. Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική επίσης προσφέρει μειωμένο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, εξαιρετικά μειωμένη ανάγκη μεταγγίσεων και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αφού οι τομές είναι πολύ μικρότερες και δυσδιάκριτες.

Όμως η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική προσφέρει και άριστη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφού ο χειρουργός με την ειδική κάμερα μπορεί να πραγματοποιήσει τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται με πολύ μεγάλη μεγέθυνση, ανάλυση και λεπτομέρεια, με τα ίδια αξιόπιστα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα που έχουν και οι συμβατικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με προσπέλαση με μέση στερνοτομή.

Η εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές στην υπηρεσία του ασθενούς:

Οι ενδοσκοπικές και οι ρομποτικά υποβοηθούμενες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση της χειρουργικής ομάδας, του αναισθησιολόγου και του νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα απαιτούν υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές αιχμής και άριστη συνεργασία με ιατρούς πολλών ειδικοτήτων.  Η κλινική μας αποτελεί μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τόσο ενδοσκοπικές όσο και ρομποτικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις αυτόνομα, έχοντας περάσει πιστοποιήσεις και στάδια εκπαίδευσης εδώ και αρκετά χρόνια σε κέντρα του εξωτερικού. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια ενδοσκοπικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τοποθετώντας μας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά Centers of Excellence.

 

Ιατρός

Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Kαρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ειδικός Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών