Νέα επαναστατική μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα MICTR (Μinimal Ιnvasive Carpal Tunnel Release)

Γράφει ο Στέργιος Ζαχαρίου, MD., Χειρουργός, Ορθοπεδικός, Τραυματιολόγος, Ιατρικό Περιστερίου

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

To σύνδρομο τoυ καρπιαίου σωλήνα είναι η πλέον αναγνωρισμένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο, το οποίο είναι συχνότερο μεταξύ των γυναικών. Χαρακτηρίζεται από:

 • Mουδιάσματα
 • Aδυναμία
 • Πόνο στον καρπό και στο χέρι, ιδιαίτερα στον αντίχειρα και το δείκτη. Ο πόνος, συχνά, αντανακλάται μέχρι το βραχίονα.
 • Τη νύχτα, τα συμπτώματα στο χέρι και τα δάκτυλα επιδεινώνονται με αίσθημα καύσου, φαγούρας και μυρμηγκιασμάτων που διαταράσσουν τον ύπνο. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αίσθησης ή και μερικής παράλυσης στο χέρι.

Ανατομία του καρπού

Το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού διέρχεται δια μέσου ενός οστεοϊνώδους σωλήνα, συντεθούμενο από εννέα τένοντες (τους τέσσερις τένοντες του επιπολής καμπτήρα των δακτύλων, τους τέσσερις τένοντες του εν τω βάθει καμπτήρα των δακτύλων και τον τένοντα του μακρού καμπτήρα του αντίχειρα).

O σωλήνας αυτός, κατά τα τρία τέταρτα, αποτελείται από οστέινο τοίχωμα, λόγω των οστών του καρπού, ενώ η πρόσθια επιφάνειά του καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.

Η πίεση του μέσου νεύρου στον ανελαστικό καρπιαίο σωλήνα περιγράφηκε το 1854 από τον Sir Games Paget, εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας 30-60 ετών και η αναλογία ανδρών προς γυναίκες είναι 1:5.

Αιτιολογία

Οι αιτίες του συνδρόμου διακρίνονται:

 • Σε εκείνες που ελαττώνουν το μέγεθος του καρπιαίου σωλήνα (οστικές ανωμαλίες των οστών του καρπού, ακρομεγαλία)
 • Σε εκείνες που αυξάνουν το περιεχόμενο του καρπιαίου σωλήνα (κατάγματα του αντιβραχίου και του καρπού, μετατραυματική αρθρίτιδα οστεόφυτα, ανώμαλες μυϊκές γαστέρες , όγκοι, αιματώματα)
 • Σε νευροπαθητικές (σακχαρώδης διαβήτης, αλκοολισμός)
 • Σε φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονή)
 • Σε εκείνες που προκαλούν διαταραχή της ισορροπίας των υγρών (εγκυμοσύνη, θυρεοειδοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, αμυλοείδωση,νόσος paget)
 • Σε εκείνες που σχετίζονται με τη χρήση του καρπού (χειριστές μηχανημάτων, δακτυλογράφοι)
 • Σε μερικούς δε ασθενείς, η αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη.

Αντιμετώπιση

Εκτός από την καθιερωμένη χειρουργική προσπέλαση αντιμετώπισης του συνδρόμου, κατά την οποία πραγματοποιείται τομή πάνω στην παλάμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του συνδρόμου με MICTR (minimal, invasive, carpal, tunnel, release).

Γίνεται μικρή εγκάρσια τομή 1 cm στην εγκάρσια πτυχή του καρπού και, με αυτή την πολύ μικρή προσπέλαση, αντιμετωπίζεται το σύνδρομο. Η επέμβαση διαρκεί πέντε λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Πλεονεκτήματα της νέα μεθόδου:

1. Ταχύτερη κινητοποίηση (από την επόμενη ημέρα της επέμβασης)

2. Ελάχιστος πόνος

3. Γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία

4. Απουσία ουλής στην παλάμη.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Περιστερίου