Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Γράφει η Σταυρούλα Γιαβή, Αλλεργιολόγος Παίδων – Ενηλίκων, Διευθύντρια Αλλεργιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τα άτομα που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα μπορεί να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα με βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, εύκολο λαχάνιασμα,  συριγμό κατά την άσκηση ή τον ύπνο. Η ποιότητα της καθημερινότητάς τους επηρεάζεται άμεσα από το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ τα ταξίδια στη διάρκεια των διακοπών τους συχνά, είναι για αυτά τα άτομα, ένας εφιάλτης. Αυτό συμβαίνει γιατί μετακινούνται από το οικείο και προσαρμοσμένο, στις ανάγκες τους, περιβάλλον, σε άγνωστα μέρη με διαφορετικές καιρικές συνθήκες και πολλά εξωτερικά ερεθίσματα και αλλεργιογόνα ενώ, μία κρίση άσθματος τους βρίσκει συχνά απροετοίμαστους. Οι καιρικές συνθήκες, η γυρεοφορία, το υψόμετρο, οι φυσικές δραστηριότητες, η μετακίνηση με αεροπλάνο και ο χώρος διαμονής μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις διακοπές του ασθματικού ατόμου.

Η αναγνώριση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή μπορεί βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για το ταξίδι. Οι διακοπές στη θάλασσα μακριά από τα μικροσωματίδια του αστικού περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα θεραπευτικές για άτομα με άσθμα αλλά, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές εξάρσεις σε όσους είναι αλλεργικοί σε μύκητες ή ακάρεα, καθώς σε αυτές τις συνθήκες ευνοείται πολύ η ανάπτυξή τους. Αντίθετα, σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων μειώνεται η υγρασία, άρα και ανάπτυξή τους.

Απολαύστε ξένοιαστες διακοπές, χωρίς άγχος, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα:

  • Προγραμματίστε έγκαιρα επανεξέταση με το γιατρό σας για την εκτίμηση της αναπνευστικής σας λειτουργίας, ειδικά εάν έχετε συμπτώματα. Ανανεώστε τα φάρμακά σας. Ζητήστε από το γιατρό γνωμάτευση για τα φάρμακα που θα έχετε μαζί σας καθώς, επίσης, και γραπτό πλάνο δράσης, σε περίπτωση ανάγκης. Μεταφράστε το στη γλώσσα της χώρας προορισμού. Συζητήστε με το γιατρό σας τα σχέδιά σας, ώστε να σας ενημερώσει για πιθανά προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρετε.
  • Μη ξεχάσετε στις αποσκευές, τις απαραίτητες συσκευές (εάν χρησιμοποιείτε ροόμετρο ή/και νεφελοποιητή).
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα ανακουφιστικά φάρμακά σας καθώς, επίσης, και τις συσκευές σε άμεση πρόσβαση (απαραίτητα, μέσα στις χειραποσκευές στην καμπίνα του αεροπλάνου).
  • Εάν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε λάβει κατάλληλα μέτρα καθαρισμού του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού από μούχλες και μύκητες.
  • Ενημερωθείτε για το επίπεδο της γυρεοφορίας στον τόπο προορισμού σας.
  • Εξασφαλίστε ότι το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας είναι φιλικό για τους αλλεργικούς ασθενείς και μειώστε την έκθεση στα αλλεργιογόνα (αποφύγετε δωμάτια καπνιστών χωρίς εμφανή μούχλα και υγρασία, δωμάτια που φιλοξενούν γάτες ή σκύλους αν είστε αλλεργικοί σε αυτά, δωμάτια με μοκέτες, εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα ή έχετε μαζί σας ειδική προστατευτική θήκη για το μαξιλάρια σας) . Ζητήστε το δωμάτιό σας να είναι σε υψηλό όροφο και μακριά από πισίνα.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

 

Ιατρός

Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών