Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού

Αιφνίδιος οξύς πόνος στο στήθος

Από το Γεράσιμο Καρούσο, Παθολόγο - Διαβητολόγο, Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού

Ο ξαφνικός  πόνος στο στήθος είναι μια από τις κύριες αιτίες που οδηγεί ανθρώπους όλων των ηλικιών στα επείγοντα Νοσοκομείων δεδομένου ότι παραπέμπει σε σοβαρές καρδιακές παθήσεις με δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Σε ένα ποσοστό κάτω του 10% το πρόβλημα είναι σοβαρό για την υγεία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να αγνοήσουμε το σύμπτωμα.

  • Ο αιφνίδιος οξύς πόνος στο στήθος  μπορεί να υποδηλώνει  την ενσφήνωση θρόμβου στο αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων, γνωστή ως πνευμονική εμβολή. Εκτός από τον πόνο πρέπει να αναζητήσουμε και συμπτώματα όπως είναι η  δυσκολία στην αναπνοή, η δύσπνοια, η ταχυκαρδία, ο ξηρός βήχας.
  • Παθήσεις του ανώτερου πεπτικού όπως η παλινδρόμηση γαστρικών οξέων που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο τοίχωμα του οισοφάγου, του ελαστικού σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το φάρυγγα, εκδηλώνονται με οξύ διαξιφιστικό πόνο στο στήθος. Στην κατάσταση αυτή που περιγράφεται ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο πόνος εμφανίζεται πιο συχνά μετά το γεύμα, όταν ξαπλώσουμε, και μπορεί να συσχετίζεται και με επίμονο βήχα που υποχωρεί αν σηκωθούμε.
  • Πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής , του μεγάλου αγγείου της καρδιάς που διανέμει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Ο πόνος είναι αιφνίδιος, διαξιφιστικός και συσχετίζεται με αδύναμο σφυγμό, δύσπνοια, λιποθυμική τάση. Αυτός ο πόνος είναι ένας πόνος τόσο έντονος που συνήθως ο πάσχων διακομίζεται με ασθενοφόρο γιατί δεν είναι σε κατάσταση να κάνει οτιδήποτε.
  • Ο τυπικός πόνος που αφορά την καρδιά μπορεί αρχικά να προκαλεί ένα σφίξιμο στο στήθος, τάση για έμετο, μούδιασμα στο σαγόνι ή στο αριστερο χέρι, πόνος που συνήθως επιδεινώνεται με τη σωματική κόπωση ή το φαγητό. Ο κρύος ιδρώτας, ο πονοκέφαλος μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν αλλά μπορεί και τα συμπτώματα να είναι πολύ πιο ήπια, ιδιαίτερα σε διαβητικούς ασθενείς.

Λόγω της πολυπλοκότητας των ανωτέρω, η διαχείριση του αιφνίδιου οξέος πόνου πρέπει να γίνεται στα επείγοντα ενός σύγχρονου νοσοκομείου με άρτια καταρτισμένο προσωπικό αλλά και την υποδομή για να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εξετάσεις σε επείγουσα βάση όπως αξονική θώρακος, αξονική αγγειογραφία πνευμόνων, στεφανιογραφία, πλήρης αιματολογικός έλεγχος, ενδοσκόπιση ανώτερου πεπτικού .

Ιατρός

Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού
Covid-19
Προπληρωμή Test