Παθολόγος, Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

6 tips για γερά κόκκαλα

Γράφει ο Σωτήρης Αδαμίδης, Παθολόγος, Πρόεδρος ESoDiMeSO, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η επίπτωση της ηλικίας πάνω στα οστά είναι γνωστή .

Δεν μπορούμε να έχουμε τα ίδια κόκκαλα απο πλευράς οστικής πυκνότητος  όσο μεγαλώνουμε. ΄Η μήπως μπορούμε;

Η οστεοπενία μπορεί να προληφθεί!

1. Είναι παράδοξο αλλά συμβαίνει στην ηλιόλουστη Ελλάδα μας: έχουμε συχνά έλλειψη βιταμίνης D! Οι συνήθως απαιτούμενες 2000 μονάδες που χρειαζόμαστε καθημερινά, για την απορρόφηση του ασβεστίου, δε λαμβάνονται.

Η χρήση, δε, του συνδυασμού της με ασβέστιο είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας.

Απευθυνθείτε στον παθολόγο σας για τη σωστή λύση

2. Αν μειώσετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θα δείτε βελτίωση στην οστική πυκνότητα.

3. Πώς θα την δείτε όμως;

Με τις διαθέσιμες απλές και ανώδυνες μετρήσεις, εφ’ όσον το υποδείξει ο ιατρός σας. Άτομα που παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα (πχ.  κορτικοειδή) θα πρέπει, όπως ειναι λογικό, να κάνουν τη μέτρηση συχνότερα.

4. Οι γυναίκες που είναι κοντά στην εμμηνόπαυση, επίσης. Και εδώ, υπάρχουν ορμονικές, και μη, θεραπείες πρόληψης καταγμάτων (διφωσφονικά, teriparatide, denosumab κ.λπ.).

Καμία, όμως, από αυτές τις θεραπείες δεν είναι αποτελεσματική χωρίς την παράλληλη χρήση ασβεστίου και βιταμίνης D, που είναι δομικά στοιχεία στην προσπάθεια για γερά οστά.

5. Η διατροφή μας παίζει, επίσης, σπουδαίο ρόλο. Πολλά απαραίτητα στην προστασια των οστών μέταλλα και ιχνοστοιχεία λαμβάνονται από την τροφή.

Η βιταμίνη C  που βρίσκουμε στα λαχανικά και τα φρούτα, ειδικά τα χρωματιστά, διεγείρει την παραγωγή οστεοβλαστών, δηλαδή κυττάρων που βοηθούν στην δημιουργία οστού.

6. Η άσκηση είναι σημαντική στην ενδυνάμωση όχι των μυών μόνο όπως όλοι γνωρίζουμε, αλλά και των οστών. Πιο αποτελεσματική φαίνεται να είναι η resistance training και η σταδιακη φόρτιση των οστών. Το να κάνουμε δηλαδή άρση ελαφρού βάρους με πολλές επαναλήψεις  και σταδιακη αύξηση .

Καλό είναι να μην ακολουθούμε συμβουλές μόνο από το διαδίκτυο αλλά σε συνεννόηση με το ιατρό μας και να χαρούμε τον ...οστεοπροστατευτικό Ελληνικό ήλιο μας!

Ιατρός

Παθολόγος, Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών