Χειρουργική Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι η νόσος κατά την οποία ο ασθενής φέρει μεγάλα αποθέματα λίπους στο σώμα του. Αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρόβλημα με διαστάσεις επιδημίας.

Για την αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας, χρησιμοποιούμε το BMI (Body Mass Index), που είναι το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους. Με βάση λοιπόν την τιμή του ΒΜΙ, έχουμε τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. ΒΜΙ: 19 – 24,9  Φυσιολογικό βάρος σώματος
  2. ΒΜΙ: 25 – 29,9  Υπέρβαρος
  3. ΒΜΙ: 30 – 34,9 Παχύσαρκος (Class 1)
  4. BMI: 35 – 39,9 Παχύσαρκος (Class 2)
  5. BMI: 40 και πάνω Παχύσαρκος (Class 3)

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η παχυσαρκία επηρεάζει δραματικά την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Συνδέεται με την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, δυσλιπιδαιμίας, υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, θρομβοεμβολικών επεισοδίων, οστεοαρθρίτιδας, ηπατικών μεταβολικών δυσλειτουργικών συνδρόμων, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπροσθέτως, η παχυσαρκία επηρεάζει την γονιμότητα, την σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα του ύπνου (σύνδρομο άπνοιας – ύπνου). Τεράστια επίσης θεωρείται η επίδραση της παχυσαρκίας στην ανάπτυξη ψυχολογικών διαταραχών (κατάθλιψη) και άνοιας. Τέλος, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (ενδομητρίου, ωοθηκών, νεφρού, παχέος εντέρου και ορθού, χοληφόρων, παγκρέατος, μαστού, οισοφάγου και ήπατος).

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την μόνη πραγματικά αξιόπιστη λύση στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση αποτελούν τα παρακάτω:

  1. ΒΜΙ μεγαλύτερο του 40
  2. ΒΜΙ μεγαλύτερο του 35, όταν συνυπάρχουν ένα ή περισσότερα συνοδά νοσήματα, όπως αυτά περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο (διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση κλπ)
  3. ΒΜΙ μεγαλύτερο του 30, όταν υπάρχει αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία, οι τεχνικές λεπτομέρειες των οποίων ξεφεύγουν από τον σκοπό του παρόντος κειμένου. Ένας αδρός διαχωρισμός είναι σε επεμβάσεις περιοριστικού τύπου, όπου μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου (γαστρικό μανίκι) και δυσαπορροφητικού τύπου, όπου εκτός της μειώσεως του στομάχου, μειώνεται και η επιφάνεια του λεπτού εντέρου που έρχεται σε επαφή με τις τροφές και απορροφά θερμίδες (γαστρικές παρακάμψεις).

Η νοσογόνος παχυσαρκία απαιτεί ολιστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Στο Ιατρικό Π. Φαλήρου υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων (χειρουργική ομάδα, Παθολόγος, Διαβητολόγος, Διαιτολόγος, Ψυχολόγος, Γαστρεντερολογικό τμήμα), με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης και ποιοτικής θεραπείας στον κάθε ασθενή που επιθυμεί να ασχοληθεί με το θέμα της παχυσαρκίας του και να ανακτήσει την ποιότητα ζωής του. Η ομάδα αυτή είναι δίπλα στον κάθε ασθενή, σε κάθε στάδιο της μακράς πορείας που πρέπει να ακολουθήσει μέχρι να φτάσει στον τελικό στόχο, έτοιμη να απαντήσει σε κάθε απορία, να λύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα και να κάνει οτιδήποτε είναι επιστημονικώς επιβεβλημένο και απαραίτητο προκειμένου τα περιττά κιλά και οι κίνδυνοι που τα συνοδεύουν να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα δουλεύει εντατικά στο να «εκπαιδεύσει» τον κάθε ασθενή στην αλλαγή του τρόπου ζωής του, έτσι ώστε να επιτευχθεί και η διατήρηση του αποτελέσματος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αλλαγή του τρόπου ζωής, την ήπια σωματική άσκηση και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, που αποτελούν τα κλειδιά για την οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ