Αξονική Τομογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τμήμα Αξονικής Τομογραφίας είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα τμήματα στην Ευρώπη διαθέτοντας υπερσύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους.

Το εξαιρετικά έμπειρο ιατρικό προσωπικό του τμήματος Αξονικής Τομογραφίας εγγυάται την καλύτερη ιατρική φροντίδα, ενώ το ειδικά εκπαιδευμένο τεχνολογικό και νοσηλευτικό προσωπικό διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των εξετάσεων, την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι πολυτομικοί τομογράφοι του Τμήματος Αξονικής Τομογραφίας έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης ολόσωμης εξέτασης σε λίγα δευτερόλεπτα με ένα κράτημα αναπνοής.

Είναι εξοπλισμένα με ειδικά προηγμένα λογισμικά μείωσης της ακτινοβολίας έως 45%προσαρμόζοντας τα δεδομένα της εξέτασης στο σωματότυπο του ασθενούς.

Η υψηλή ταχύτητα της εξέταση έχει σαν αποτέλεσμα τη χρήση μικρότερης ποσότητας σκιαγραφικής ουσίας όπου αυτή απαιτείται.

Η υψηλή διακριτική ικανότητα των μηχανημάτων έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή εικόνων μέγιστης διαγνωστικής αξίας με αποτέλεσμα την ανακάλυψη των παθολογικών σε πρώιμο στάδιο.

Εξετάσεις Τμήματος Αξονικής Τομογραφίας

Στο τμήμα Αξονικής Τομογραφίας υποστηρίζονται οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Συμβατικές εξετάσεις σώματος: Κεντρικό νευρικό σύστημα, τράχηλος, θώρακας, κοιλία, πύελος, μυοσκελετικό σύστημα, παιδιατρικές εξετάσεις.
 • Αξονικές αγγειογραφίες: Εγκέφαλος, τράχηλος, αορτή, πνευμονικές αρτηρίες, αρτηρίες κοιλίας, άκρα, φλεβογραφίες.
 • Αξονική στεφανιογραφία: Χαμηλή δόση ακτινοβολίας η οποία φθάνει έως το 1/3 της ακτινοβολίας μίας απλής αξονικής θώρακος. Μη επεμβατική εξέταση λεπτομερούς μελέτης των στεφανιαίων αρτηριών τόσο για ανάδειξη στενώσεων όσο και για ανίχνευση αθηρωματικών πλακών.
 • Αξονική κολονογραφία: «Εικονική κολονοσκόπηση» χωρίς την ανάγκη χρήσης ενδοσκοπίου, χωρίς την ανάγκη εφαρμογής μέθης ανακαλύπτει όγκους του παχέος εντέρου διαμέτρου από λίγα χιλιοστά.
 • Αξονική ουρογραφία: Εφαρμόζεται για διερεύνηση της αιματουρίας. Ανακαλύπτει χωροκατακτητικές βλάβες και λίθους.
 • Ογκολογικές εφαρμογές: Screening για καρκίνο του πνεύμονα με αξονική τομογραφία ιδιαίτερα χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (περίπου η ακτινοβολία μίας ακτινογραφίας face+ profile).
 • Αξονική εντερογραφία: Μελέτη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και στενώσεων.
 • Αξονική αρθρογραφία: Ώμος, γόνατο.
 • Μελέτη αιμάτωσης: Ανίχνευση βιώσιμου εγκεφαλικού ιστού σε οξέα έμφρακτα.

Επεμβατικές Μέθοδοι

Βιοψίες υπό αξονικό τομογράφο: Το σύνολο σχεδόν των παθολογικών εστιών μπορούν να προσπελαστούν για βιοψία με καθοδήγηση της αξονικής τομογραφίας με παραμονή λίγων ωρών στο τμήμα.

Θερμοκαυτηριασμός υπό αξονικό τομογράφο: Με χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή μικροκυμάτων καταστροφή όγκων του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών.

CT θώρακος low dose (LDCT)

Η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης (LDCT) είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας στον ασθενή να είναι περίπου 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία θώρακος, περίπου όσο στην ακτινογραφία θώρακα face - profile .

Στις Ηνωμένες Πολιτείες , η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης συνιστάται από πολλούς φορείς (American Cancer Society, U.S. Preventive Services Task Force) ως ετήσιος προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς 55 - 80 ετών, με ιστορικό καπνίσματος πάνω από 30 πακέτα - έτη, οι οποίοι εξακολουθούν να καπνίζουν ή έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης υπερτερεί της απλής ακτινογραφίας θώρακα στο ότι ανιχνεύει μικρούς ασυμπτωματικούς καρκίνους του πνεύμονα, οπότε επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπιση και μακροπρόθεσμα μειώνει τη θνητότητα από τη νόσο.

H αξονική χαμηλής δόσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση γνωστών οζιδιακών αλλοιώσεων του πνευμονικού παρεγχύματος αντί της διαγνωστικής αξονικής τομογραφίας θώρακος, χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική ακρίβεια.

CT Oυρογραφία

Η CT ουρογραφία είναι μία εξαιρετική τεχνική για την απεικόνιση λιθιασικών στοιχείων και εξεργασιών του ουροποιητικού συστήματος, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία των εικόνων με τρισδιάστατες ανασυνθέσεις του αποχετευτικού συστήματος των νεφρών.

Η τεχνική της CT ουρογραφίας περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

 • την πρώτη χωρίς σκιαγραφικό,
 • τη νεφρογραφική και
 • την απεκκριτική φάση.

Κατά την πρώτη σάρωση χωρίς σκιαγραφικό, γίνεται έλεγχος για την παρουσία λιθιασικών στοιχείων στους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, την παρουσία παρεγχυματικών τιτανώσεων στους νεφρούς, την παρουσία υπέρπυκνων-αιμορραγικών κύστεων. Αποτελεί την εξέταση αναφοράς για τον έλεγχο της πρόσληψης ή όχι, σκιαγραφικής ουσίας από μία βλάβη.

Μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού, γίνεται η δεύτερη σάρωση στα 90s, η νεφρογραφική φάση, όπου φυσιολογικά παρατηρείται ομοιογενής σκιαγραφική ενίσχυση του νεφρικού παρεγχύματος, οπότε καθίστανται εμφανείς μικρές εξεργασίες στους νεφρούς.

Η τρίτη φάση CT ουρογραφίας, η απεκκριτική, πραγματοποιείται με καθυστέρηση 15 περίπου λεπτών, και σε αυτήν φυσιολογικά παρατηρείται η σκιαγράφηση της αποχετευτικής οδού των νεφρών, δηλαδή πυέλου, ουρητήρων και ουροδόχου κύστεως.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσω της CT ουρογραφίας γίνεται έλεγχος για την παρουσία όγκων, μεταφλεγμονωδών ή μετατραυματικών στενώσεων, παραπυελικών κύστεων και εκκολπωμάτων της ουροδόχου κύστεως. Ταυτόχρονα εκτιμάται και η λειτουργική ικανότητα των νεφρών.

Ο κύριος ρόλος της CT ουρογραφίας είναι η ανίχνευση του καρκίνου του ουροθηλίου σε ασθενείς με αιματουρία ή ασθενείς με ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, οι οποίοι χρειάζονται έλεγχο και του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Συγγενής ανωμαλίες των νεφρών, όπως η παρουσία πεταλοειδούς νεφρού, η παρουσία διπλού πυελοκαλυκικού συστήματος με πλήρη ή ατελή διπλασιασμό, η παρουσία ουρητηροκήλης, ελέγχονται εύκολα με τη CT ουρογραφία.

Επίσης, η CT ουρογραφία είναι κατάλληλη εξέταση για την παρακολούθηση ασθενών μετά από επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα και ιδίως μετά από κυστεκτομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τον έλεγχο του ουροποιητικού συστήματος, κατά την εξέταση αυτή γίνεται και έλεγχος και των λοιπών ανατομικών δομών της κοιλίας.

Αξονική Αγγειογραφία

Η Αξονική Αγγειογραφία αποτελεί εξέταση στον αξονικό τομογράφο, η οποία πραγματοποιείται με ελικοειδή σάρωση με λεπτές τομές και ταυτόχρονα ταχεία χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιούνται αγγειογραφικές δυσδιάστατες και τρισδιάστατες ανασυνθέσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Η αξονική αγγειογραφία αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες εφαρμογές των πολυτομικών Αξονικών Τομογράφων, με την οποία επιτυγχάνεται η μελέτη των μεγάλων αλλά και μικρότερων αρτηριών (αρτηριογραφία), καθώς και των φλεβών (φλεβογραφία) του σώματος, γρήγορα, ανώδυνα και οικονομικότερα συγκριτικά με άλλες απεικονιστικές μεθόδους (ψηφιακή, μαγνητική αγγειογραφία). Ταυτόχρονα, δεν είναι επεμβατική εξέταση.

Η αξονική αγγειογραφία αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για τον κλινικό ιατρό, αφού εκτός της μελέτης του αυλού του αγγείου παρέχει πληροφορίες για τις δομές γύρω από αυτό και είναι λιγότερο επεμβατική συγκριτικά με την κλασσική αγγειογραφία, χωρίς να υπολείπεται διαγνωστικά από αυτή.

Η αξονική αγγειογραφία μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα μέρη του σώματος, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων, πολλές φορές κρίσιμες αλλά και σωτήριες για τη ζωή του εξεταζόμενου.

Οι κυριότερες εξετάσεις Αξονικής Αγγειογραφίας είναι:

Αξονική Αγγειογραφία Εγκεφάλου: Παρέχει πληροφορίες για την αγγείωση του εγκεφαλικού παρεγχύματος, την παρουσία ανατομικών παραλλαγών καθώς και τη βατότητα των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου. Η Αξονική Αγγειογραφία Εγκεφάλου έχει ένδειξη στη διερεύνηση Οξείας εγκεφαλικής ισχαιμίας, Αγγειίτιδας, Ανευρύσματος, Αγγειακής μάζας (σηραγγώδες αιμαγγείωμα, Αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας (Φλεβώδες αγγείωμα), Θρόμβωσης φλεβώδους κόλπου.

Αξονική Αγγειογραφία Τραχήλου: Υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας εξέταση για τη διάγνωση, χαρτογράφηση και την παρακολούθηση της Καρωτιδικής αθηρωματικής νόσου με μελέτη ταυτόχρονα και της σύστασης της αθηρωματικής πλάκας, την παρουσία διαχωρισμού καθώς και την ανάδειξη φλεγμονής του τοιχώματος των αγγείων (αρτηρίτιδες). Η Αξονική Αγγειογραφία Τραχήλου παρέχει επίσης πληροφορίες για τη βατότητα των μεγάλων φλεβών του τραχήλου.

Αξονική Αγγειογραφία Θωρακικής & Κοιλιακής Αορτής και Λαγόνιων Αρτηριών: Ανάδειξη ανευρύσματος θωρακικής και κοιλιακής αορτής, πιθανού τοιχωματικού θρόμβου καθώς και πιθανής ρήξης αυτού. Εξέταση εκλογής για τη μέτρηση των διαστάσεων του ανευρύσματος με σκοπό την ενδαγγειακή του αποκατάσταση. Ανάδειξη, σταδιοποίηση και παρακολούθηση διαχωρισμού. Ανάδειξη αορτοεντερικού συριγγίου.

Αξονική Αγγειογραφία Κοιλίας: Ανάδειξη ανατομικών παραλλαγών, ανευρύσματος ή διαχωρισμού, εμβολής, θρόμβωσης ή μειωμένης αγγειακής ροής στους σπλαχνικούς κλάδους της κοιλιακής αορτής. Η Αξονική Αγγειογραφία Κοιλίας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε νεοπλασίες οργάνων παρέχοντας πληροφορίες ως προς τον αριθμό και την πορεία των τροφοφόρων και φλεβικών κλάδων που συμμετέχουν στην αγγείωση και την πιθανή διήθηση αυτών καθορίζοντας τη χειρουργική προσπέλαση και αντιμετώπιση. Ανάδειξη εξαγγείωσης σε τραύμα κοιλίας ή σε αιμορραγία από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Αξονική Αγγειογραφία Πνευμονικών Αρτηριών: Αναζήτηση θρόμβων στις πνευμονικές αρτηρίες και τους κλάδους τους για διάγνωση Οξείας ή Χρόνιας Πνευμονικής Εμβολής με σημαντικό πλεονέκτημα της εξέτασης της ταυτόχρονη ανάδειξη άλλης νόσου (πνευμονία, νεόπλασμα, αορτικός διαχωρισμός)

Αξονική Αρτηριογραφία Άνω & Κάτω Άκρων: Εξέταση υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας για ανάδειξη στένωσης ή απόφραξη των αρτηριών των άνω και κάτω άκρων. Ανάδειξη εξαγγειώσεων σε τραύμα, ψευδοανευρυσμάτων ή ανευρυσμάτων.

Αξονική Φλεβογραφία Κάτω Άκρων, Λαγόνιων Φλεβών και Κάτω κοίλης φλέβας: Ανάδειξη θρόμβωσης.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το τμήμα Αξονικής Τομογραφίας διαθέτει υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους που με την υψηλή τους ταχύτητα περιορίζουν τη διάρκεια εκτέλεσης ολόσωμης εξέτασης σε λίγα δευτερόλεπτα διασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε ακτινοβολία και χρήση σκιαγραφικών.