Υπερθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, ένα όργανο σχήματος πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό μας, μπροστά από την τραχεία. Ο θυρεοειδής αδένας είναι σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ανατομίας, επιφορτισμένος με το ρόλο της ρύθμισης του μεταβολισμού.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριωδοθυρονίνη (Τ3), που ρυθμίζουν το μεταβολισμό των ιστών, καθώς και την καλσιτονίνη, που ρυθμίζει τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα μας.

Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.

Απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι το ιώδιο, που προσλαμβάνεται κυρίως με τη διατροφή.

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία διαταραχή του θυρεοειδή, κατά την οποία ο αδένας υπερλειτουργεί, δηλαδή εργάζεται περισσότερο από όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός.

Ο υπερθυρεοειδισμός προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες προκαλώντας επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Στον υπερθυρεοειδισμό συνήθως αυξάνεται το μέγεθος του αδένα μέχρι του σημείου εμφάνισης οζώδους βρογχοκήλης, δηλαδή ενός μεγάλου θυρεοειδή με πολλούς διάσπαρτους όζους.

Συμπτώματα Υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά είναι ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να έχει τόσο ελαφρά συμπτώματα που να διαφεύγουν της προσοχής ακόμα και του ιατρού.

Στην τυπική του μορφή του υπερθυρεοειδισμού , οι ασθενείς παρουσιάζουν:

  • Αδικαιολόγητο αδυνάτισμα,
  • Ταχυπαλμία,
  • Έντονη εφίδρωση, εξάψεις και δυσανεξία στη ζέστη,
  • Νευρικότητα και συναισθηματική αστάθεια,
  • Μυϊκή αδυναμία και κούραση,
  • Τρέμουλο,
  • Εξόφθαλμο,
  • Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη),
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση και στυτική δυσλειτουργία (στους άνδρες).

Αίτια Υπερθυρεοειδισμού

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό, όπως διάφορες ασθένειες και φάρμακα. Η νόσος Graves ενοχοποιείται για το 70% των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού.

Πολύ συχνό αίτιο υπερθυρεοειδισμού είναι και η οζώδης τοξική βρογχοκήλη, κατά την οποία αναπτύσσεται στο θυρεοειδή ένας ή περισσότεροι όζοι με αποτέλεσμα την υπερλειτουργία του αδένα.

Θεραπεία Υπερθυρεοειδισμού

Η αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού εξαρτάται από την αιτία της νόσου και περιλαμβάνει φάρμακα (προπυλθειουρακίλη, μεθιμαζόλη, καρβιμαζόλη) που καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και τη χειρουργική αφαίρεση του αδένα.

Η χειρουργική επέμβαση (ολική ή μερική θυρεοειδεκτομή) είναι οριστική και απαλλάσσει τον ασθενή από τον υπερθυρεοειδισμό και από τις πιθανές υποτροπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ Άνδρας Γυναίκα

Το Σύστημα του Στρες και Ενδοκρινικές Διαταραχές