Στενώσεις αγγείων

Οι στενώσεις ενδοκράνιων και εξωκράνιων αγγείων (έσω καρωτίδος, μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας, βασικής αρτηρίας, αρτηρίας σπονδυλικής στήλης) είναι συνήθως αποτέλεσμα της αθηροσκλήρυνσης.

Εάν δε διαγνωστούν ως τυχαίο εύρημα προληπτικού ελέγχου, μπορεί να μην εκδηλώσουν συμπτώματα σε αρχικό στάδιο.

Καθώς η στένωση εντείνεται, εκδηλώνονται με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο δηλαδή με πάρεση του προσώπου ή ενός μέλους ή μίας πλευράς του σώματος, με δυσκολία στην ομιλία, με τύφλωση που συνήθως διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, η διάρκειά των συμπτωμάτων δεν ξεπερνά τις 24 ώρες.

Αυτό το προσωρινό εγκεφαλικό επεισόδιο, προειδοποιεί για άμεσο κίνδυνο ενός σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με μόνιμες βλάβες στην εγκεφαλική λειτουργία γι΄ αυτό και απαιτεί άμεση νοσοκομειακή αντιμετώπιση.

Η στένωση των καρωτίδων μπορεί να διαγνωστεί με υπερηχογράφημα έγχρωμης ροής (triplex).

Επίσης, μετά από κλινική εξέταση και τη διάγνωση για πιθανή στένωση ενδοκράνιων και εξωκράνιων αγγείων, μπορεί ο νευροχειρουργός να συστήσει τη διενέργεια υπερηχογραφήματος για να μελετηθεί η ταχύτητα ροής στο σημείο της στένωσης, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία καρωτίδων ή εγκεφάλου.

Εφόσον διαγνωστεί η στένωση απαιτείται ψηφιακή αγγειογραφία για να οριστικοποιηθεί ο τρόπος αντιμετώπισής της. Η χειρουργική θεραπεία διενεργείται με εμβολισμό, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για ανοιχτή επέμβαση.