Αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, που έχει ως αποτέλεσμα πόνο, οίδημα, ακαμψία και περιορισμένη κίνηση.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι αρθρίτιδας. Κυρίαρχα, όμως, αφορά στις εξής περιπτώσεις:

Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστικής αιτιολογίας νόσος η οποία προσβάλει τον αρθρικό χόνδρο και το υποχόνδριο οστούν όλων των αρθρώσεων του σώματος. Συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους 50 ετών και άνω και συχνά ανευρίσκεται κληρονομικό ιστορικό αρθροπαθειών. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ισχίου από μικρή ηλικία παρατηρείται μορφή δυσπλασίας η οποία θα οδηγήσει σε γρηγορότερη εξέλιξη της νόσου με το πέρας/πέρασμα του χρόνου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα με φλεγμονή του αρθρικού υμένα και πρόωρη αλλοίωση των αρθρικών χόνδρων της άρθρωσης με αποτέλεσμα γρηγορότερη έναρξη των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσκαμψίας.

Μετατραυματική αρθρίτιδα: Ακολουθεί συνήθως έναν τραυματισμός της άρθρωσης όπως ένα σοβαρό ενδαρθρικό κάταγμα. Το κάταγμα αυτό μπορεί να προκαλέσει τη μη αναστρέψιμη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής γνωστή ως οστεονέκρωση. Ο αρθρικός χόνδρος μπορεί να τραυματιστεί και σύντομα να αναπτυχθεί οστεοαρθρίτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ