Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου

Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Γράφει ο Νικόλαος Κάντζος, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου

 

Ο Σ.Δτ2 είναι επίκτητο νόσημα με κληρονομικές καταβολές στενά συνδεδεμένο με τον δυτικό τρόπο ζωής και το μεταβολικό σύνδρομο.
Ο Σ.Δτ1 είναι αυτοάνοσο νόσημα με έλλειψη ενδογενούς ινσουλίνης παραγόμενη από τα β παγκρεατικά κύτταρα.
Αυτά προσδιορίζουν τα επίπεδα γλυκόζης. Παράγουν ινσουλίνη ανάλογα τη γλυκόζη αίματος.
Η έγκαιρη διάγνωση σε προδιαβητικό στάδιο και η αλλαγή του διατροφικού ωραρίου συνδυαστικά με άσκηση και πιθανή φαρμακευτική αγωγή προλαμβάνει επιπλοκές στο Σ.Δτ2 όπως η μικρο και μακροαγγειοπάθεια -  η διαβητική νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η κατάλληλη ινσουλινοθεραπεία σε εντατικοποιημένο σχήμα με βασική ινσουλίνη άπαξ καθημερινά και ανάλογα ινσουλίνης ταχείας δράσεως προ και πιθανώς μεταγευματικά είναι η κατάλληλη επιλογή στον Σ.Δτ1.
Η αντλία έγχυσης ινσουλίνης έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα διότι επιτρέπει την προσαρμογή της δόσης εξατομικευμένα κατά τη διάρκεια 24ώρου. Δίνει τη δυνατότητα διορθωτικών δόσεων χωρίς ένεση. Επιτρέπει τη χρησιμοποίηση πολλαπλών προγραμμάτων. Αναστέλλει τη χορήγηση σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Υπολογίζει την δόση ινσουλίνης με ιδιαίτερο λογισμικό.

Ιδανικός υποψήφιος για αντλία:
1)    Ασθενής με Σ.Δτ1 ή ενδιάμεσου τύπου (LADA) υπό εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.
2)    Διανοητικά και φυσικά ικανός να χειρισθεί τις απαιτήσεις.
3)    Ο ασθενής που υφίσταται ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες.
4)    Μπορεί να διατηρεί επαφή με την θεραπευτική ομάδα.

Μια τέτοια θεραπευτική ομάδα από έμπειρο ιατρικό – νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό με την υποστήριξη του Ομίλου λειτουργεί στο «ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ» με την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου διαβητολογικού κέντρου με πολλαπλές λειτουργίες. Εκεί καταγράφουμε – εξετάζουμε κλινικά – εργαστηριακά – απεικονιστικά και νευροφυσιολογικά ασθενείς με Σ.Δτ1 και Σ.Δτ2 αλλά και προδιαβητικούς ασθενείς με μεταβολικά προβλήματα όπως παχυσαρκία. Σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παρέχουμε 24ωρη υγειονομική κάλυψη στους ασθενείς, καλύπτοντας ένα διαχρονικό κενό στην σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενούς της Δυτικής Αττικής με ό,τι πιο εξελιγμένο τεχνολογικά διαθέτει η επιστήμη. Οι ολοκαίνουργιες αντλίες Medtronic Minimed 780 G και αντλία επαφής Οmnipod που λειτουργούν πλέον ως «τεχνητό πάγκρεας». 
Ο ασθενής με αντλία υποστηρίζεται με ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή καθ ΄όλο το 24ωρο , μια καινοτόμα υπηρεσία με κοινωνική ευαισθησία κοντά στους ασθενείς και στο συγγενικό τους περιβάλλον. Η σύγχρονη αγγειοχειρουργική μονάδα θα λειτουργεί παράλληλα με το διαβητολογικό κέντρο όπου διαγιγνώσκει – επιμελείται και αντιμετωπίζει το «διαβητικό πόδι» με σκοπό και όραμα την μείωση των ακρωτηριαστικών επεμβάσεων. 

 

Ιατρός

Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου