Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος ROSA

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΟΥΔΕΛΗΣ MD. PhD.- ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το νέο σύστημα ROSA ROBOTICS, αποτελεί το τελευταίο τεχνολογικό επίτευγμα της ρομποτικής τεχνολογίας στον τομέα της Ορθοπαιδικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση της βαριάς αρθρίτιδας του γόνατος. Το ρομποτικό σύστημα ROSA υποστηρίζει τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης της αρθροπλαστικής του γόνατος, παρέχοντας συνεχώς τις εξατομικευμένες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα εξής στοιχεία:

  • Τον μηχανικό και ανατομικό άξονα του κάτω άκρου
  • Την ραιβότητα ή την βλαισότητα
  • Τη χαλαρότητα ή τη δυσκαμψία της άρθρωσης
  • Τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του γόνατος του ασθενούς
  • Την κατάσταση των μαλακών μορίων της άρθρωσης.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός χειρουργός λαμβάνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο καθώς και τρισδιάστατες εικόνες - 3D images - από το σύστημα ROSA ROBOTICS συνεργάζεται με αυτό με τη χρήση του ρομποτικού βραχίονα και τοποθετεί με ακρίβεια τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής του γόνατος, αντικαθιστώντας την προσβεβλημένη άρθρωση. Η σημασία της σωστής τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα μεγάλη διότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μακροβιότητα αυτών. Οι παλιότερες γενεές των αρθροπλαστικών δημιουργούσαν τον προβληματισμό για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν, με αποτέλεσμα οι “νεότεροι” ασθενείς να αποφεύγουν τη χειρουργική επέμβαση διότι ήθελαν να αποφύγουν το ενδεχόμενο της επανεπέμβασης μετά από λίγα έτη. Το γεγονός αυτό αλλοίωνε τη ποιότητα ζωής των ασθενών περιορίζοντας την κινητικότητά τους, επηρεάζοντας ακόμα και τη ψυχική σφαίρα τους. Η εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας και της ρομποτικής έδωσε τη δυνατότητα στον Ορθοπαιδικό χειρουργό να μπορεί να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση με ακρίβεια και ασφάλεια.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΟΝΑΤΟΣ ROSA ΕΙΝΑΙ:

  • Σωστή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής του γόνατος. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανατομικότερη και φυσική αίσθηση της άρθρωσης μετά το χειρουργείο.
  • Ασφάλεια για τον ασθενή λόγω του μικρότερου τραυματισμού των μαλακών μορίων (σύνδεσμοι), το οποίο οφείλεται και στην ακριβή γνώση της κατάστασης όλων των ανατομικών δομών του γόνατος.
  • Οι οριακές επεμβάσεις στα μαλακά μόρια (minimal invasive), βοηθούν στην ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, στη γρηγορότερη κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενούς και επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες (παραμονή δύο ημερών στη κλινική και αποκατάσταση FAST TRACK).
  • Στην πιθανή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων στο σώμα του ασθενούς (προοπτική 25-30 έτη).

Το νέο ρομποτικό σύστημα ROSA ROBOTICS KNEE SYSTEM αποτελεί το παρόν και το μέλλον της ρομποτικής αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος. Όλο και περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο χρησιμοποιούν την μέθοδο καταγράφοντας ήδη την απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών.

Το ROSA ROBOTICS αποτελεί το πρώτο ρομποτικό σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα, που λειτουργεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και το οποίο χειρίζονται μόνο οι ειδικά πιστοποιημένοι Ορθοπεδικοί.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης