Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Πυρετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει ο Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Παιδίατρος, Επιμελητής Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Ο πυρετός είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος υπό την επίδραση διαφόρων αιτιών, η πιο συχνή από τις οποίες είναι η λοίμωξη (ιογενής ή βακτηριακή). Δεν αποτελεί νόσημα αλλά αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης βιολογικής διαδικασίας. Γενικά, ο πυρετός σημαίνει θερμοκρασία πάνω από 38ºC. Μπορεί να προκύψουν ελαφρώς διαφορετικές τιμές ανάλογα με το σημείο από όπου παίρνετε τη θερμοκρασία (στόμα, μασχάλη, αυτί, μέτωπο ή ορθό. Οι μετρήσεις από την μασχάλη, το αυτί και το μέτωπο είναι ευκολότερες αλλά λιγότερο ακριβείς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Το ύψος του δεν είναι πάντα το σημαντικότερο κριτήριο για αυτό. Αντιθέτως η συμπεριφορά και η κλινική κατάσταση  είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν πότε ένα παιδί με πυρετό πρέπει απαραιτήτως να λάβει αντιπυρετικά ή να εκτιμηθεί από γιατρό και πότε είναι λογική μια στάση αναμονής  παρατηρώντας το παιδί χωρίς θεραπεία του πυρετού. Έτσι ένα παιδί άνω των τριών μηνών που έχει θερμοκρασία μικρότερη από 38,9 ° C, στο ορθό και που κατά τα άλλα είναι υγιές δεν απαιτείται χορήγηση αντιπυρετικού. Εκτίμηση από γιατρό συστήνεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

● Βρέφη ηλικίας κάτω των τριών μηνών που έχουν θερμοκρασία στο ορθό ≥38 ° C, ανεξάρτητα από τον τρόπο εμφάνισης του βρέφους δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιπυρετικά  έως ότου συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

● Παιδιά ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών που έχουν θερμοκρασία στο ορθό ≥38 ° C για περισσότερες από τρεις ημέρες ή που εμφανίζονται άρρωστα (π.χ. ανήσυχα ή με δυσκολία στην σίτιση) ή που απλώς έχουν θερμοκρασία στο ορθό ≥38,9 ° C.

● Παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας 1) των οποίων η θερμοκρασία στο στόμα, ορθό, στο αυτί ή στο μετώπο είναι ≥40 ° C ή ≥39,4 ° C στην μασχάλη 2)που έχουν επαναλαμβανόμενους πυρετούς για περισσότερο από επτά ημέρες 3) που παρουσιάζουν πυρετικούς σπασμούς ή νέο δερματικό εξάνθημα 4) που υπάρχει χρόνιο ιατρικό πρόβλημα όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, λύκος ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η χορήγηση αντιπυρετικού συνιστάται επί έντονης ανησυχίας  , αν και δεν είναι απαραίτητο είτε εάν έχει υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα (καρδιολογικό, πνευμονολογικό, νευρολογικό). Σε παιδιά που είχαν πυρετικούς σπασμούς στο παρελθόν, η θεραπεία του πυρετού δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τις κρίσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι μια λογική προφύλαξη. 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πυρετού είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Η ασπιρίνη αποφεύγεται για παιδιά κάτω των 18 ετών λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο Reye. 

Η παρακεταμόλη μπορεί να χορηγείται κάθε τέσσερις έως έξι ώρες, όπως απαιτείται, αλλά όχι  περισσότερες από πέντε φορές σε διάστημα 24 ωρών.  Η ιβουπροφαίνη μπορεί να χορηγείται κάθε έξι ώρες και όχι σε ηλικίες κάτω των έξι μηνών. Οι δόσεις πρέπει να υπολογίζονται με βάση το βάρος του παιδιού (όχι την ηλικία).

Ιατρός

Γενικός Χειρουργός, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Covid-19
Προπληρωμή Test