Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ψωρίαση στα παιδιά

Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης Δερματολόγος Ενηλίκων – Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από σαφώς αφοριζόμενες ερυθρές πλάκες που έχουν στην επιφάνεια τους ένα καλά προσκολλημένο λέπι λόγω του υπέρμετρου πολλαπλασιασμού της εξωτερικής στοιβάδας της επιδερμίδας, της κεράτινης στοιβάδας.

Η Ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί τόσο στην παιδική όσο και στην εφηβική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης στα παιδιά σε σχέση με άλλες μορφές της όπως η σταγονοειδής ,η φλυκταινώδης και η ερυθροδερμική. Οι πιο συχνές περιοχές εμφάνισης  στα παιδιά είναι το πρόσωπο, το τριχωτό και οι παρατριμματικές περιοχές (μηρογεννητικές, μασχαλιαίες κ.λπ). Στην εμφάνιση της ψωρίασης σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο περιβαλλοντολογικοί παράγοντες όπως οι λοιμώξεις ,τα φάρμακα, το στρες όσο και γεννητικοί παράγοντες καθώς η κληρονομικότητα της νόσου έχει αποδειχθεί εδώ κι πολύ καιρό .

Οι πιο συχνές μορφές ψωρίασης στα παιδιά είναι η κατά πλάκας όπου σαφώς αφοριζόμενες ερυθρές πλάκες εμφανίζονται στο πρόσωπο, στους αγκώνες, στα γόνατα αλλά και στο τριχωτό με κνησμό τις περισσότερες φορές. Η σταγονοειδής είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή της Ψωρίασης στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από μικρές σταγονοειδής πλάκες διάσπαρτες στον κορμό όπου το χαρακτηριστικό σε αυτή την μορφή είναι ότι στους  ασθενείς τις περισσότερες φορές έχει προηγηθεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

H φλυκταινώδης -ερυθροδερμική μορφή είναι αρκετά σπάνια στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από γενικευμένες φλύκταινες σε ερυθρή βάση, άσηπτες με κίνδυνο επιμόλυνσης. Η φλυκταινώδης μορφή πολύ γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη ερυθροδερμία  μια κατάσταση αρκετά σοβαρή όπου το παιδί μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

Η κλινική διάγνωση της Ψωρίασης είναι σχετικά εύκολή από έναν έμπειρο δερματολόγο καθώς οι βλάβες είναι χαρακτηριστικές .Σε περίπτωση αμφιβολίας η δερματική βιοψία με punch είναι η καλύτερη διαγνωστική μέθοδος.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται κυρίως με βάση την έκταση της νόσου αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν την ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού .Συνήθως η Ψωρίαση στα παιδιά είναι ήπια με λίγες πλάκες διάσπαρτες στον κορμό και ίσως στο τριχωτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τοπική αγωγή είναι η κατάλληλη με τα κορτικοστεροειδή να είναι η 1η μας επιλογή .Σε περιπτώσεις εκτεταμένης νόσου ή έντονης ψυχολογικής επιβάρυνσης του παιδιού τότε θα προχωρήσουμε σε συστηματική θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα.

Ιατρός

Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών