Πρόγραμμα διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI)

Μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς είναι η αορτική βαλβίδα, μέσω της οποίας διοχετεύεται το αίμα από την καρδιά σε ολόκληρο το σώμα.

Όταν η αορτική βαλβίδα παρουσιάσει σοβαρή στένωση εμφανίζονται συμπτώματα όπως εύκολη κόπωσηδύσπνοιαπόνος στο στήθος και σε ορισμένες περιπτώσεις τάση λιποθυμίας.

Η θεραπεία της πάθησης είναι η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Στο παρελθόν η επέμβαση ήταν αποκλειστικά χειρουργική. Την τελευταία 20ετία εφαρμόζεται και η διαδερμική εμφύτευση – αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας – TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) με τεχνητή βαλβίδα. Oι επεμβάσεις γίνονται μόνο σε πιστοποιημένες από το υπουργείο Υγείας  Καρδιολογικές Κλινικές, με κριτήρια την αποδεδειγμένη γνώση, εμπειρία, δεξιότητα και πληρότητας των εξειδικεύσεων της ομάδας, διότι αποτελεί από τις πλέον δύσκολες καρδιολογικές πράξεις. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, διαθέτει πιστοποίηση για τη διενέργεια επεμβάσεων TAVI και διενεργεί επεμβάσεις με τεχνητές βαλβίδες νέας γενιάς.

H μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI) προορίζεται για ασθενείς προχωρημένης ηλικίας ή για ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου. Έχει ισχυρές ενδείξεις σε ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ανοιχτή επέμβαση για αντικατάσταση βαλβίδας με βιολογική, διότι μετά την παρέλευση 10ετίας, η βαλβίδα αυτή μπορεί να εκφυλιστεί. Επειδή σε αυτή την κατηγορία ασθενών το δεύτερο χειρουργείο, όπως πάντα, έχει πολύ αυξημένο κίνδυνο, αποτελεί ιδανική επιλογή η διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδας μέσα στην παλιά βαλβίδα (Valve in valve) που εφαρμόζεται στο Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού. Επίσης, εφαρμόστηκε για πρώτη στην Ελλάδα, το σύστημα προώθησης FlexNav της βαλβίδας Portico, το οποίο βοηθάει στη διέλευση της βαλβίδας και σε μεγάλες στενώσεις.

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με ήπια αναισθησία, και διαρκεί περίπου 2 ώρες. 

Ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί συνολικά 3-5 περίπου ημέρες. και επιμερίζεται σε 1-2 ημέρες στην εντατική, και  2-3 ημέρες στο θάλαμο νοσηλείας, ενώ εξατομικεύεται κατά περίπτωση.