Πόνοι Άνω Άκρου: Πώς θεραπεύονται με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες;

Γράφει ο  Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός και Μικροχειρουργός Χεριού, Διευθυντής της Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων του Ιατρικού Ψυχικού

Σε βασική  θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση των παθήσεων του  άνω άκρου (επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες)  εξελίσσεται η πρωτοποριακή θεραπεία  τοπικών ενέσεων με αυτόλογους παράγοντες από τα αιμοπετάλια του ασθενούς (P.R,P=Platelets Rich In Plasma).

Η  πρωτοποριακή θεραπεία εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας  και έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού ο ασθενής απαλλάσσεται από τους βασανιστικούς πόνους και αναστέλλει ή και ενίοτε αποφεύγει το χειρουργείο.

Η  εφαρμογή της θεραπείας, είναι απλή ,γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται  εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Απλή και γρήγορη με άμεσα αποτελέσματα

Η εφαρμογή της θεραπείας, μετά τη διάγνωση της πάθησης, είναι απλή καθώς ξεκινά  με λήψη αίματος από τον ασθενής. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία  και λαμβάνεται   από το αίμα  πλάσμα πλούσιο σε ένα είδος «αντισωμάτων», τους λεγόμενους αυξητικούς  παράγοντες,  οι οποίοι εδράζουν στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχουν αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες.

Στη συνέχεια, ο θεράπων ιατρός, με σύριγγα, κάνει έκχυση του πλούσιου σε παράγοντες πλάσματος  διαλύματος, στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία.

Για κάθε θεραπεία, μπορεί να χρειαστούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έγχυση του διαλύματος, το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες,  ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση, όπως συμβαίνει και στη θεραπεία με κορτιζόνη.

Βασικές παθήσεις χεριού

Οι πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις του χεριού είναι  δύο:

  • Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα) που βασανίζει τα χέρια αυτών που κάνουν χειρονακτικές εργασίες (αθλητές, αγρότες εργάτες, κομμώτριες, δακτυλογράφοι, πιανίστες, κλπ)
  • Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα  που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40χρόνων

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ: Η έξω επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται με Aλγηδιαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με τη χρήση του άκρου και Aιμωδίες που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή τον πήχυ, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρονακτικής εργασίας και έξπτωση μυϊκής ισχύος.

Σύμφωνα με  στατιστικές βρέθηκε ότι από αυτήν πάσχει το 5,2-6% του εργατικού πληθυσμού, ενώ στη διάρκεια της ζωής του, ο ένας στους τρείς εργάτες κάποια στιγμή θα προσβληθεί από κάποια  άλλης βαρύτητας επικονδυλίτιδα. Η ηλικία 35-52 χρόνων είναι η πιο επιρρεπής, ενώ το γυναικείο φύλλο είναι πιο ευαίσθητο.

ΒΑΣΙΚΗ   ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ  ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ: Το  σύμπτωμα της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα  είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας, ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις, όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων.

Στα τελικά στάδια,  ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του, ενώ σχεδόν αχρηστεύεται, οπότε η επέμβαση είναι πλέον αναπόφευκτη.

Προηγούμενες θεραπείες

Οι θεραπείες  για τις δυο προαναφερθείσες παθήσεις του χεριού  μέχρι πριν από πέντε χρόνια, περιελάμβαναν:

  • Λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,
  • Ακινητοποίηση  του χεριού ( νάρθηκες)
  • Εφαρμογή ειδικών περιδέσεων ( σκράτς)
  • Φυσικοθεραπείες (laser,υπέρηχα κλπ)
  • Παγοθεραπεία 
  • Ενέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας

Σε ακόμα πιο επίμονες μορφές της επικονδυλίτιδας, γινόταν χειρουργική επέμβαση με έξω τομή στον αγκώνα και αποκόλληση της έκφυσης των τενόντων με αμφίβολο, όμως, αποτέλεσμα.

Στη δε βασική αρθρίτιδα στα προχωρημένα στάδια, το χέρι χειρουργείται με αφαίρεση του πολυγώνου οστού (Πολυγωνεκτομή), ενώ στις αρχόμενες και ενδιάμεσες μορφές η θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες μπορεί να αναστείλει τη νόσο και να ανακουφίσει από τους πόνους.