Ορθοπεδικός, Γ' Ορθοπεδική Κλινική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Πλεονεκτήματα της Αρθροσκοπικής Χειρουργικής στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων.

Γράφει ο Δρ. Μιχάλης Ιωσηφίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ' Ορθοπαιδικής Κλινικής, Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Η συστηματική και ψυχαγωγική αθλητική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής τόσο των νέων όσο και των ηλικιακά μεγαλύτερων  ανθρώπων.

Η Ορθοπαιδική Χειρουργική των αθλητικών κακώσεων έχει στα χέρια της την αρθροσκόπηση, το βασικότερο όπλο της μικρής επεμβατικότητας.

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, που ονομάζεται αρθροσκόπιο ή ενδοσκόπιο. Το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσα στην άρθρωση και με αυτόν τον τρόπο ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μπορεί να έχει μία καθαρή και λεπτομερή εικόνα όλων των εσωτερικών δομών και των χαρακτηριστικών της εκάστοτε βλάβης.

Το αρθροσκόπιο και τα πρόσθετα χειρουργικά εργαλεία, εισάγονται στο εσωτερικό της άρθρωσης μέσω μικρών οπών. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται στο Χειρουργό να διαγνώσει τις παθολογικές ή τραυματικές αλλοιώσεις της άρθρωσης και να τις αντιμετωπίσει στον ίδιο χρόνο.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά;

Σήμερα, οι περισσότερες ορθοπαιδικές βλάβες που παλαιότερα αντιμετωπίζονταν μόνο με τη μέθοδο της κλασικής ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Η κλασική αρθροτομή χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για ενδοπροθέσεις, δηλαδή για αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης με νέα τεχνητή, για την αντιμετώπιση όγκων, ή λοιμώξεων των αρθρώσεων.

Συνήθως η αρθροσκόπηση εκτελείται υπό αναισθησία, ώστε ο Χειρουργός να έχει την ευκαιρία και το χρόνο να επιδιορθώσει τη φθορά με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Ειδικότερα για το γόνατο, που πολύ συχνά υφίσταται τραυματισμούς ή αλλοιώσεις λόγω φυσιολογικής  φθοράς, αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά: οι κακώσεις του αρθρικού χόνδρου, οι ρήξεις μηνίσκων και οι βλάβες των συνδέσμων.

Για τον ώμο, που είναι η πιο σύνθετη άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο ανθρώπινο σώμα, αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά: οι τενοντίτιδες ώμου, οι ρήξεις των τενόντων και η αστάθεια του ώμου.

Τέλος, η αρθροσκόπηση είναι η σημαντικότερη επέμβαση για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, αλλά και κακώσεων και στις άλλες μεγάλες αρθρώσεις του σώματος, όπως ισχίο, αγκώνας και ποδοκνημική.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Γ' Ορθοπεδική Κλινική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης