Αγγειοχειρουργός, Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περιφερική Αρτηριοπάθεια: Η Κακή Κυκλοφορία στα Πόδια

Γράφει ο Ευθύμιος Αυγερινός, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Pittsburgh, ΗΠΑ και Συνδιευθυντής της Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και η πρόοδος της ηλικίας προκαλούν αθηροσκλήρωση (γήρανση των αγγείων).  Η προοδευτική στένωση της κεντρικής αρτηρίας / κυκλοφορίας  στα πόδια σταδιακά περιορίζει την αιμάτωση, δηλαδή την παροχή ουγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο περπάτημα (στους γλουτούς ή στις γάμπες), πληγές στα πόδια και καθυστέρηση επούλωσής του. Στα πιο προχωρημένα στάδια ο πόνος μπορεί είναι συνεχής με κίνδυνο τη βιωσιμότητα του σκέλους.

Στους διαβητικούς η περιφερική αρτηριοπάθεια σε συνδυασμό με την νευροπάθεια (απώλεια λειτουργικότητας των νεύρων και της αισθητικότητας) οδηγούν σε πληγές που εξελίσσονται σιωπηρά και ανώδυνα (διαβητικό πόδι).

Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια συχνά μπορεί να πάσχουν από στεφανιαία και καρωτική νόσο καθώς και οι τρεις αυτές ασθένειες, έχουν σαν βάση την αθηροσκλήρωση και μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου.

Η διάγνωση είναι απλή: κλινική εξέταση από τον αγγειοχειρουργό σας και ένα υπερηχογράφημα (triplex) αρτηριών.

Θεραπευτικά, έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και φαρμακευτική αγωγή συνήθως αρκούν. Όταν επηρεάζεται όμως η ποιότητα ζωής ή απειλείται η βιωσιμότητα του ποδιού, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (μπαλονάκι ή stent) αποκαθιστούν την κυκλοφορία. Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη μέρα περπατώντας. Ενίοτε, ωστόσο ανοιχτή χειρουργική μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

Η επιλογή θεραπείες εξατομικεύεται στις ανάγκες του ασθενή.  Οι  εξειδικευμένες πολυεπιστημονικές ομάδες (αγγειοχειρουργός, καρδιολόγος, διαβητολόγος, αιματολόγος, ακτινολόγος, ποδίατρος) και σύγχρονα ειδικά διαμορφωμένα υψηλής τεχνολογίας (υβριδικά) χειρουργεία εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ιατρός

Αγγειοχειρουργός, Συνδιευθυντής Κλινικής Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών