Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Παιδική Ακμή

Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η ακμή είναι μια διαταραχή των τριχικών θυλάκων και των σμηγματογόνων αδένων. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν το σμήγμα που δίνει τη λιπαρότητα στο δέρμα το οποίο διοχετεύεται εκεί  μέσα από τους χιλιάδες πόρους που έχουμε στο πρόσωπο, στο λαιμό, στην πλάτη και στο στήθος. Όταν παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος, αυτή συσσωρεύεται μέσα στους πόρους, εγκλωβίζει τα νεκρά κύτταρα και έτσι δημιουργείται ένα μείγμα που φράζει τους πόρους. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί η ακμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των πόρων και ρήξη του τοιχώματός τους. Αν συμβεί αυτό, τότε κάποια βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο περιβάλλον δέρμα (προπιονοβακτηρίδιο της ακμής) εισέρχονται στους πόρους και προκαλούν φλεγμονώδεις ακνεϊκές βλάβες.

Οι αιτίες

Η ακμή είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που αφορά τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 11 ετών και πάνω συνήθως, αλλά δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε πιο ήπια μορφή και σε μικρότερες ηλικίες. Οι αιτίες που δημιουργούν την ακμή δεν έχουν τελείως κατανοηθεί. Σίγουρα συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εφηβείας, την αύξηση των ανδρογόνων, την χρήση καλλυντικών που μπορεί να φράσουν τους πόρους, την υγρασία και την χρήση κορτικοστεροιδών κυρίως όταν αυτή γίνεται σε καθημερινή βάση σε μορφή κρέμας.

Η θεραπεία

Η θεραπεία που ενδεχομένως να λάβει ο ασθενής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, ο τύπος της ακμής, και η γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η βελτίωση της γενικότερης όψης της ακμής και η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ουλών. Η  θεραπεία περιλαμβάνει καθημερινό πλύσιμο της πάσχουσας περιοχής (πρόσωπο, πλάτη, στήθος) με ειδικά καθαριστικά που βοηθούν στη ρύθμιση του σμήγματος, οι τοπικές αγωγές με κρέμες, τζελ βοηθάνε εξίσου σε ήπιες -μέτριες ακμές ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις τα από του στόματος αντιβιωτικά ,τα παράγογα της βιταμίνης Α και τα αντισυλληπτικά μας δίνουν πολύ αξιόπιστες επιλογές.

Οι επιπλοκές της ακμής αφορούν κυρίως συναισθηματικά θέματα καθώς η μειωμένη αυτοπεποίθηση, το έντονο στρες και η κατάθλιψη είναι πολύ συχνά ευρήματα σε ακμές που χρονίζουν. Επίσης η πολύ σοβαρή ακμή με εμφάνιση πολλαπλών κύστεων ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών.

Η ακμή είναι μια διαταραχή που επιμένει για καιρό. Καλό λοιπόν θα είναι να γνωρίζουν τα παιδιά την πορεία της  έτσι ώστε να μπορούν να υιοθετήσουν μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματος που μπορεί να διαρκέσει ένα διάστημα μειώνοντας τις πιθανότητες ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Ιατρός

Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών