Φυσικοθεραπευτής, Υποδιευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο σημαντικός ρόλος του Φυσικοθεραπευτή

Τριαντάφυλλος Πανταζής, Φυσικοθεραπευτής, Διευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, οι ανά τον κόσμο Φυσικοθεραπευτές γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με την καθοριστική συνεισφορά του επαγγέλματός μας στην υγεία των ανθρώπων.

Αρκετός κόσμος, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, θεωρεί ότι η Φυσικοθεραπεία περιορίζεται στις μαλάξεις και στην ενεργητική ή παθητική κινητοποίηση των άνω και κάτω άκρων. Όμως η Φυσιοθεραπεία είναι μια ολόκληρη επιστήμη κατά την οποία οι θεραπευτικές πράξεις εφαρμόζονται, τόσο με «φυσικά μέσα», δηλαδή τη χρήση θερμότητας-ψύχους, του νερού, της μάλαξης, της κίνησης και θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, όσο και στην βοήθεια της τεχνολογίας με ειδικά μηχανήματα φυσικοθεραπείας.

Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων όπως Ορθοπεδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία. Προάγει, υποστηρίζει και αποκαθιστά όχι μόνο τη σωματική αλλά και τη ψυχολογική υγεία των ασθενών.

Ο ρόλος του Φυσικοθεραπευτή απαιτεί ακαδημαϊκή μόρφωση, εξειδίκευση και διαρκή επιστημονική εξέλιξη. Οι διάφορες τεχνικές, που συνεχώς εξελίσσονται, και η χρήση ειδικών μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, συντελούν ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στη μέγιστη λειτουργική αποκατάσταση και στην ανεξαρτησία του ασθενή. Βασικός στόχος, είναι η ελάττωση του πόνου, η αύξηση του εύρους κίνησης, η βελτίωση της μυϊκής ισχύος, της φυσικής κατάστασης και γενικότερα της υγείας του πάσχοντος. Η άριστη γνώση της φυσιολογίας, της κινησιολογίας και της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος, αποτελούν το βασικότερο όπλο του Φυσικοθεραπευτή στην αξιολόγηση των αιτίων που προκαλούν πόνο ή κινητική δυσλειτουργία. Αυτή είναι και η βάση, για τον σχεδιασμό κατάλληλων και αποτελεσματικών θεραπευτικών προγραμμάτων. 

Εν κατακλείδι, η Φυσικοθεραπεία αποτελεί σήμερα ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας υγείας. Είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς με σκοπό να προσφέρει στους ασθενείς μια υγιή ζωή.

 

 

 

Ιατρός

Φυσικοθεραπευτής, Υποδιευθυντής Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών