Καρδιολόγος, Επιμελητής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Νέες απεικονιστικές τεχνικές στην αντιμετώπιση της μυοκαρδίτιδας

Ο Μιχάλης Κολεντίνης, MD, PhD, Επιμελητής Β' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξειδικευμένος στην τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης καρδιάς, μας μιλά για την εξέλιξη της τεχνολογίας στις απεικονιστικές μεθόδους για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης της μυοκαρδίτιδας

 

Γενικά: Τι είναι η πάθηση της μυοκαρδίτιδας

Μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός, η οποία προκαλείται συνηθέστερα από ιώσεις   ή άλλα σπανιότερα αίτια. Εκδηλώνεται συνήθως ως προκάρδιο άλγος ή δύσπνοια, αλλά πολλές φορές είναι εντελώς ασυμπτωματική. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιακές επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, επικίνδυνες αρρυθμίες ή ακόμη και θάνατο. Η μαγνητική καρδιάς αποτελεί βασικό διαγνωστικό εργαλείο στην ιατρική φαρέτρα.

 

Ποιούς αφορά και ποιοί κινδυνεύουν από αυτήν;

Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια την επίπτωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό. Πέραν του ότι η νόσος είναι ασυμπτωματική σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών, η διάγνωσή της ξεφεύγει συχνά από το συνήθη καρδιολογικό έλεγχο, εκτός και αν έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λοίμωξη από Covid-19 προσβάλλει το μυοκάρδιο σε ποσοστό 10-15%, σύμφωνα με μελέτες, και η μυοκαρδίτιδα από Covid-19 αποτελεί βασική αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας της νόσου.

 

Πως γίνεται η διάγνωση και γιατί είναι απαραίτητη η εξέταση της μαγνητικής καρδιάς;

Η μαγνητική καρδιάς αποτελεί τη μόνη εξέταση, η οποία μπορεί να απεικονίσει τον καρδιακό μυ, κάτι σαν ψηφιακή ιστολογία. Το σκιαγραφικό το οποίο χρησιμοποιείται, το γαδολίνιο, ανιχνεύει τα σημεία του μυοκαρδίου που έχουν προσβληθεί και φλεγμαίνουν. Επίσης, είναι η εξέταση αναφοράς για την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας και του όγκου των καρδιακών κοιλοτήτων, στοιχεία πολύ σημαντικά στην εκτίμηση της σοβαρότητας της μυοκαρδίτιδας. Τελευταία εξέλιξη στον τομέα της μαγνητικής απεικόνισης αποτελεί η Τ1 και Τ2 χαρτογράφηση του μυοκαρδίου.

 

Τι εννοούμε με τον όρο Τ1 & Τ2 χαρτογράφηση;

Η χαρτογράφηση του μυοκαρδίου είναι μια σύγχρονη τεχνική απεικόνισης, η οποία αυξάνει εκθετικά τη διαγνωστική και προγνωστική ακρίβεια και αξία της μαγνητικής καρδιάς. Αντί για ποιοτική εκτίμηση, πλέον γίνεται ποσοτικοποίηση της βλάβης στον καρδιακό μυ, με εφαρμογή φυσιολογικών τιμών. Έτσι, τα ευρήματα πλέον αντικειμενοποιούνται και μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων του ασθενή. Αυτό επιτρέπει τη βέλτιστη εκτίμηση της εξέλιξης της μυοκαρδίτιδας στην πορεία του χρόνου, άρα και τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς.

 

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης της μαγνητικής καρδιάς;

Πρόκειται μια εξέταση ασφαλή, χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία, με μικρή δόση σκιαγραφικού και ελάχιστες αντενδείξεις, κυρίως εμφυτευμένες καρδιακές συσκευές. Πλέον η διάρκειά της περιορίζεται στα 40 λεπτά περίπου και είναι πολύ καλά ανεκτή. Δε χρειάζεται ειδική προετοιμασία και ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του μετά την εξέταση. Συνήθως χρειάζονται επαναληπτικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την ανταπόκρισή της στη θεραπευτική αγωγή. 

 

Εξειδίκευση και οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:

Η μαγνητική καρδιάς είναι, με διαφορά, η πλέον κατάλληλη εξέταση για τη διάγνωση και παρακολούθηση της μυοκαρδίτιδας. Μπορεί να κατευθύνει τη σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς, ενώ οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται την καθιστούν εξαιρετικά διαγνωστική, αξιόπιστη, ασφαλή και σύντομη. Παρακολουθώντας, λοιπόν τις παγκόσμιες εξελίξεις σε καθημερινή βάση και με συμμάχους τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, την εξειδίκευση και εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις πλέον εξατομικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. 

Ιατρός

Καρδιολόγος, Επιμελητής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Covid-19
Προπληρωμή Test