Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου-Γόνατος & Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Νano-αθροσκόπηση

Γράφει ο Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπαιδικός Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου - Γόνατος και Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Τι είναι η nano-αθροσκόπηση και πώς πραγματοποιείται;

Η nano-αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική αλλά και διαγνωστική τεχνική με πολλαπλές εφαρμογές σε σύνθετες αρθρώσεις. Γίνεται στο πλαίσιο της κλασσικής αρθροσκόπησης με κυριότερη διαφορά αυτή της εφαρμογής και σε μικρότερες αρθρώσεις.

Μέσω μίας μικρής οπής – στο μέγεθος μίας βελόνας- εισάγουμε το nano-αρθροσκόπιο το οποίο με την αρωγή κάμερας υψηλής ανάλυσης (HD) εύκαμπτης οπτικής διαμέτρου μόλις 1,9 χιλιοστών, με εύρος οπτικού πεδίου 120ο, μας παρέχει τόσο την δυνατότητα για να κάνουμε μια αμεσότατη διάγνωση των παθήσεων αλλά και να προβούμε σε ταχύτατη θεραπεία και αποκατάσταση. Παράλληλα, το μικρό μέγεθος των nano-εργαλείων μειώνει δραστικά τον κίνδυνο βλαβών που ενδέχεται να προκληθούν από τον χειρισμό παραδοσιακών ορθοσκοπικών εργαλείων, ενώ σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο μάς επιτρέπει με ευκολία να φθάνουμε σε σημεία των αρθρώσεων που πριν ήταν δυσπρόσιτα.

Ουσιαστικά το nano-αρθροσκόπιο ένα πολύ μικρότερο εργαλείο (από το αντίστοιχο της αρθροσκόπησης) αλλά με μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και διάμετρο επέμβασης.

Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή αρθροσκόπηση αφορούν:

  • Στο μέγεθος της οπής και άρα στο μέγεθος του τραύματος των ιστών πέριξ της αρθρικής κοιλότητας.
  • Στο ότι δεν χρειάζεται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρκεί μια μόνο τοπική.
  • Στο ότι αποτελεί ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο ακόμη και στην περίπτωση ασθενών που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία (είτε γιατί φέρουν στο σώμα τους βηματοδότη ή υλικά που μαγνητίζονται, είτε λόγω κλειστοφοβίας)
  • Στο ότι αποτελεί διαδερμική τεχνική η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για παθήσεις σε μεγάλες αρθρώσεις του γόνατος (μηνίσκος) αλλά και σε μικρότερες, όπως η ποδοκνημική, ο αγκώνας και η πηχεοκαρπική, η μεταταρσοφαλαγγική κ.λπ., στις οποίες με την παραδοσιακή αρθροσκόπηση αδυνατούμε να επέμβουμε.
  • Η επέμβαση είναι αναίμακτη, η επούλωση άμεση και η λειτουργική αποκατάσταση ταχεία ενώ δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές αλλά ούτε και έχουν καταγραφεί περιστατικά επιπλοκών στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η κλινική ομάδα της OSTEON διαθέτει το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο (nano-αρθροσκόπιο), ενώ ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Σακελλαρίου έχει ήδη πραγματοποιήσει επιτυχώς πολλές επεμβάσεις με την τεχνική αυτή στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου-Γόνατος & Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών