Κοιλιοπλαστική

Κυρίως μετά την εγκυμοσύνη οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν χαλάρωση στην κοιλιά, οπότε και κρίνεται απαραίτητη η σύσφιξη του κοιλιακού τοιχώματος.

Η κοιλιοπλαστική αποτελεί την καλύτερη λύση σε άτομα που παρουσιάζουν χαλάρωση της κοιλιάς και περίσσιο δέρματος, στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Όταν η χαλάρωση εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά και σε περιορισμένο εύρος, είναι καταλληλότερη η μίνι κοιλιοπλαστική, η οποία σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση, έχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εφαρμογές

Με την τεχνική της κοιλιοπλαστικής αφαιρείται τμήμα δέρματος και λίπους από το κατώτερο μέρος της κοιλιάς, όπως μετά από χαλάρωση σε περιστατικά εγκυμοσύνης αλλά και σε άτομα που έχασαν πολλά κιλά.

Για την αφαίρεση του λίπους γίνεται μία τομή μήκους 10 - 12 εκατοστών, σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του εφηβαίου και του ομφαλού. Στόχος είναι η επίτευξη σύσφιξης του μυϊκού τοιχώματος με ράμματα και συμπλησίαση των ορθών κοιλιακών μυών. Ο ομφαλός τοποθετείται σε νέα θέση, συνήθως 3 εκατοστά προς τα κάτω, με το τράβηγμα που υφίσταται το δέρμα.

Συνήθως, η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα, για την επίτευξη ενός συνολικού ικανοποιητικού αποτελέσματος.

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, διαρκεί μία έως δύο ώρες και απαιτεί παραμονή στην κλινική τουλάχιστον για μία έως δύο ημέρες.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος, υποχωρεί γρήγορα με τα κλασικά παυσίπονα.

Το αποτύπωμα της χειρουργικής τομής, κύρια ανησυχία των γυναικών, λεπταίνει και παίρνει τη μορφή μικρής γραμμής, μετά από ένα χρόνο.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής φορά ένα ελαστικό πιεστικό ένδυμα (κορσές), για περίπου 5 εβδομάδες.

Η ενίσχυση των κοιλιακών μυών, εκτός από την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, ισχυροποιεί τους μυς περιορίζοντας ενοχλήσεις στην περιοχή της μέσης που προέρχονται από τη χαλαρή κοιλιά.

Covid-19
Προπληρωμή Test