Κέντρο διατρηματικής ενδοσκοπικής δισκεκτομής (MISS) κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου

Εξειδικευμένο Κέντρο ενδοσκοπικής δισκεκτομής (MISS) 

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης επελέγη ως Κέντρο Αναφοράς για την εκπαίδευση ιατρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην πλέον σύγχρονη μέθοδο της διατρηματικής ενδοσκοπικής χειρουργικής, για τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η τεχνική εφαρμόζεται από τον πιστοποιημένο από τη μητρική εταιρεία της μεθόδου, Joimax Gmb (Γερμανία), ορθοπεδικό, εκπαιδευτή, Στυλιανό Καπετανάκη. Για την επιτυχία της, απαιτείται η αυστηρή επιλογή κατάλληλων για την επέμβαση ασθενών.  

Η MISS αποτελεί τη μοναδική χειρουργική επέμβαση δισκεκτομής στον κόσμο, με διατήρηση των ανατομικών δομών, για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η επέμβαση διενεργείται στο χειρουργείο. Υπό τοπική αναισθησία, ένα οπτικό ενδοσκόπιο  εισάγεται μέσω μίας τομής 8 χιλιοστών στο δέρμα και με ειδικές λαβίδες και nucleolyser λέιζερ αφαιρεί το εξωθημένο δισκικό υλικό. Το νεύρο αποσυμπιέζεται και ο ασθενής ανακουφίζεται. Η παρέμβαση διαρκεί 30 - 45΄. Η οπή κλείνει με ένα ράμμα. Ο ασθενής είναι περιπατητικός μία ώρα μετά και εξέρχεται από την κλινική, αυθημερόν ή την επομένη.

Η επέμβαση είναι αναίμακτη, χωρίς διατομή μαλακών και οστικών στοιχείων, προκαλεί ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και προσφέρει άμεση – οριστική ανακούφιση στους πόνους της μέσης. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι μικρότερες του 2%. 

Διατρηματική Δισκεκτομή (TESSYS)

Στο Ορθοπεδικό Τμήμα διενεργείται με εξαιρετική επιτυχία η καινοτόμος, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική της Διατρηματικής Δισκεκτομής (TESSYS) για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η επέμβαση διενεργείται στο χειρουργείο με τομή μόλις 8 χιλιοστών, υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο ασθενής είναι περιπατητικός μία ώρα μετά, ενώ εξέρχεται από την κλινική αυθημερόν ή την επόμενη μέρα.

Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, σε ασθενείς στους οποίους δεν απέδωσαν νωρίτερα οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας.

Ενδοσκόπηση Σπονδυλικής Στήλης

Η χρήση της ενδοσκοπικής χειρουργικής ξεκινά στη δεκαετία του 1980, ενώ εξελίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία.

Με τη βοήθειά της επιτυγχάνεται πολύ λιγότερη επεμβατικότητα πάνω στον ασθενή, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και μετεγχειρητικές επιπλοκές και επιπλέον πολύ γρηγορότερη ανάρρωση.

Συγκεκριμένα με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας – μέθης, χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας, γίνεται μία τομή 8 χιλιοστών σε απόσταση 12 εκατοστών από τη μέση γραμμή.

Με την εισαγωγή του ενδοσκοπίου, αφαιρούμε την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης σε κάθε επίπεδο.

Μπορούν να αντιμετωπιστούν κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκουεκφυλίσεις δίσκου, καθώς και πλάγιες σπονδυλικές στενώσεις.

Ο ασθενής αισθάνεται άμεσα την ανακούφιση και μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ή το πολύ την επόμενη μέρα.

Ο συνολικός χρόνος του χειρουργείου είναι λιγότερο από 45 λεπτά και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως η φλεγμονή, η νευρογενής βλάβη, το αιμάτωμα έχουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι ουσιαστικά, η φυσιολογική δομή της σπονδυλικής στήλης δε βλάπτεται, καθώς δεν ανοίγεται και δεν κόβεται μυς και οστό κάτι που γινόταν μέχρι τώρα, σε αντίστοιχες τεχνικές με συνοδά μετεγχειρητικά προβλήματα, που ταλαιπωρούσαν τον ασθενή, όπως ο χαμηλός οσφυϊκός πόνος.

Οι ενδείξεις χρήσης της ενδοσκοπικής αποσυμπίεσης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου διευρύνονται σε πολλές κατηγορίες ασθενών που δε μπορούσαν να πάρουν γενική αναισθησία, όπως ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική δυσλειτουργία, ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.λπ.