Καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών

Η γνώση της ανατομίας των αιμορροϊδικών αγγείων, η άμεση σχέση της αιματικής ροής με τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων και η έντονη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπερήχων τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσφεραν τη βάση για την ανάπτυξη μίας πρωτοποριακής μεθόδου:

Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι μία μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανώδυνη αντιμετώπιση στις αιμορροΐδες.

Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και, έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροΐδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται. Δεν απαιτείται τομή στο δέρμα ή στο βλεννογόνο του πρωκτού με νυστέρι ή με άλλο εργαλείο κοπής (π.χ. Laser). H χρήση γενικής αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης απολίνωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροΐδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Πέραν όμως των συμπτωματικών και αιμορραγουσών αιμορροϊδών, η μέθοδος των υπερήχων ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδών που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει ανακουφίσει χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς.