«Καθιστική ζωή; Εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την κίνησή σας».

Γράφει ο Αριστοτέλης Κούρτης, Ορθοπεδικός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Κάνετε έντονα καθιστική ζωή; Μπορείτε να το αλλάξετε!

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, καθόμαστε υπερβολικά πολύ, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική καθιστική ζωή κάνει κακό στην υγεία μας, αλλά πόσες ώρες περνάμε, αλήθεια, την ημέρα σε μια καρέκλα ή στον καναπέ; Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως για πολλούς από εμάς καθόμαστε περισσότερες από ό,τι θα έπρεπε.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περίπου 6000 ενήλικες που συμμετείχαν σε μία εθνική έρευνα.

Οι αριθμοί ήταν αρκετά εντυπωσιακοί. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους κάθονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, τέσσερις στους δέκα είναι σωματικά ανενεργοί και ένας στους δέκα είναι και τα δύο: κάθονται για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα και είναι σωματικά ανενεργοί.

Μια πιο κοντινή ματιά στην "οκνηρία" μας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων ανέφεραν ότι καθόταν μεταξύ 6-8 ωρών την ημέρα, αλλά και ότι ήταν σωματικά ανενεργοί.

Το μικρότερο ποσοστό ανθρώπων (κάτω από 3%) είπαν ότι καθόταν λιγότερες από 4 ώρες την ημέρα και ασκούνταν επαρκώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Πόσο ακριβώς είναι το επαρκως; Ορίζεται ως τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα.

Γιατί η έλλειψη άσκησης είναι τόσο επικίνδυνη. Συμβουλές για να γίνετε πιο δραστήριοι.

Τα υψηλά ποσοστά καθιστικής συμπεριφοράς και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν συσχετιστεί όχι μόνο με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, αλλά και με πολυάριθμες χρόνιες παθήσεις.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν καθιστική εργασία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάθεστε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή να μιλάτε στο τηλέφωνο όλη μέρα. Είναι σημαντικό να βρίσκετε τρόπους να είστε σωματικά δραστήριοι με άλλον τρόπο.

Βρείτε τρόπους να κάνετε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές, πρέπει απλά να τις βρείτε.

1. Εάν στο χώρο εργασίας σας υπάρχει κάποιος μακρύς διάδρομος, καλό είναι να περπατάτε πάνω-κάτω λίγο περισσότερο.

2. Παρκάρετε μακριά από το κτίριο όπου εργάζεστε και να ανεβαίνετε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.

3. Καλό θα ήταν να είχατε ένα ασφαλές και προστατευμένο μέρος για να περπατάτε στο χώρο εργασίας σας.

4. Αν έχετε πέντε λεπτά διάλειμμα ή μισή ώρα για να φάτε το μεσημεριανό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος αυτού του χρόνου για να ασκηθείτε.

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν οι άνθρωποι κάθονται όλη μέρα στη δουλειά και μετά πηγαίνουν σπίτι και δεν ασκούνται.

Και κάποιες φορές, το να προσθέσετε μόνο μερικά βήματα δεν αρκεί, αν ούτως ή άλλως περπατάτε λίγο. Αν θέλετε να δείτε θετικές επιδράσεις στην υγεία σας, πρέπει πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας θα ασκηθεί.

Ιατρός

Ορθοπεδικός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών