Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού

Κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Γράφει ο Γεράσιμος Καρούσος Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού.

Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα δηλαδή ζωτικά κέντρα της ομιλίας, της αναπνοής, της καρδιακής λειτουργίας, της εκτέλεσης κινήσεων, του λόγου, της σκέψης. Έτσι, σε μικρές συγκεντρώσεις, νιώθουμε μία ζάλη, μπορεί να μπερδέψουμε τα λόγια μας. Σε μεσαίες συγκεντρώσεις μπορεί να τα βλέπουμε διπλά (διπλωπία), να αδυνατούμε να περπατήσουμε στην ευθεία (αταξία), να έχουμε έντονη υπνηλία. Σε υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα, ο πότης μπορεί να πέσει σε κώμα, να κάνει επιληπτική κρίση και ας μην είναι επιληπτικός.

Ιδιαίτερα, όσο αφορά στην κατανάλωση οινοπνεύματος πριν τον ύπνο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος στον οργανισμό δημιουργεί προϊόντα που εμποδίζουν τόσο τον αρχικό βαθύ ύπνο, όσο και την επόμενη φάση REM του ύπνου, όπου βλέπουμε όνειρα, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε πιο εύκολα. Λόγω της επίδρασης αυτής είναι πιο συχνοί οι εφιάλτες, η υπνοβασία. Το αλκοόλ καταστέλλει το μυϊκό τόνο του σώματος, επηρεάζοντας και τους αναπνευστικούς μυς, επιδεινώνοντας την άπνοια σε ασθενείς που πάσχουν από απνοϊκό σύνδρομο.  

Λόγω των άνωθεν η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να αποβεί και μοιραία. Ο θάνατος μπορεί να προκληθεί λόγω της καταστολής του κέντρου της αναπνοής, λόγω της πολύ χαμηλής αρτηριακής πίεσης, λόγω υποθερμίας και αφυδάτωσης και ακόμα λόγω της εισρόφησης στους πνεύμονες στομαχικού περιεχομένου, δεδομένου ότι καταργείται το προστατευτικό αντανακλαστικό του βήχα.

Πιο πολύ κινδυνεύουν μικρόσωμα άτομα και παιδιά που το συκώτι τους δεν έχει συνηθίσει τη συστηματική κατανάλωση οινοπνεύματος. Εδώ ισχύει ο αδρός κανόνας του ενός ποτού την ώρα , προκειμένου να προλάβει το συκώτι να το διασπάσει. Αντίθετα, ένας χρόνιος πότης μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες, μέχρι και 3 ποτά την ώρα, δεδομένου ότι το συκώτι του έχει αναπτύξει κάποιου είδους άτυπη αντοχή. Βέβαια, η συστηματική κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων οινοπνεύματος έχει ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του πότη (αλκοολική ηπατίτις/κίρρωση ήπατος, μυοκαρδιοπάθειες,  νευροπάθειες, άνοια/διαταραχές μνήμης).

Μερικές πρακτικές συμβουλές: 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ στον «μεθυσμένο»

  • να δώσετε καφέ (επιτείνει την αφυδάτωση )

  • να του κάνετε κρύο ντους ( επιτείνει την υποθερμία )

  • να τον αφήσετε να κοιμηθεί

ΠΡΕΠΕΙ

  • να τον ενυδατώσετε καλά

  • να τον διατηρήσετε ξύπνιο και ζεστό

 Αν δε ξυπνάει ενώ κάνει έμετο, αν αραιώσουν οι αναπνοές του (<10 ), τοποθετήστε τον στο πλάι σε θέση ανάνηψης και καλέστε επειγόντως ένα ασθενοφόρο. Η μεταφορά σε νοσοκομείο μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Ιατρός

Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού