Χειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Καρκίνος του προστάτη και ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του

Γράφει ο Χρήστος Κομνηνός, Διευθυντής Κέντρου Αναπλαστικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνά ανιχνεύσιμο καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό του δυτικού κόσμου.

Συνήθως ο καρκίνος του προστάτη είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντική η προληπτική εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη, η οποία γίνεται με τη μέτρηση του PSA του αίματος και με τη δακτυλική ψηλάφηση του προστάτη δια του ορθού. Κάθε άντρας μετά τα 45 έτη, θα πρέπει να επισκέπτεται τον ουρολόγο του για τακτική παρακολούθηση.

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και γίνεται με τη μέτρηση του PSA, τη δακτυλική εξέταση, την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη και την κατευθυνόμενη βιοψία του προστάτη για την επιβεβαίωση της νόσου.

Η επέμβαση που πραγματοποιείται σε καρκίνο του προστάτη ονομάζεται ριζική προστατεκτομή, γιατί αφαιρείται ριζικά ο προστάτης με το περίβλημα του (κάψα). Η επέμβαση αυτή συχνά συνδυάζεται και με πυελική λεμφαδενεκτομή, δηλαδή με την αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής που συμμετέχουν στη διασπορά της νόσου.

Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη γίνεται με την ρομποτική χειρουργική, όπου συνδυάζεται η αεροδιαστημική τεχνολογία με την ιατρική επιστήμη προσφέροντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οι κυριότερες επιπλοκές της ριζικής προστατεκτομής είναι η ακράτεια των ούρων και η στυτική δυσλειτουργία. Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος, τα ποσοστά των επιπλοκών αυτών έχουν μειωθεί σημαντικά.  Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Για αυτό το λόγο, η αντιμετώπιση του πρέπει να γίνεται ολιστικά, ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, αφενός ογκολογικά αλλά αφετέρου και λειτουργικά, όσον αφορά την εγκράτεια των ούρων και τη στύση.

Νέες τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, όπως η Retzius- sparing ρομποτική ριζική προστατεκτομή, επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο κομμάτι της εγκράτειας των ούρων και της στύσης. Σε περιπτώσεις που η νόσος είναι προχωρημένη, είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη υποστηρικτικής ομάδας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων στο κομμάτι της στυτικής λειτουργίας.

Ιατρός

Χειρουργός - Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών