Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Καρκίνος του Πνεύμονα: Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια

Γράφει ο Λεβόν Τουφεκτζιάν, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη κακοήθεια και αυτή που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους. Οι νέες διαγνώσεις στον κόσμο είναι 2,2 εκατομμύρια ετησίως, ενώ στη χώρα μας κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 10.000 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα;

Δυστυχώς, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις, ο πρώιμος καρκίνος του πνεύμονα δε συνοδεύεται από συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες διαγνώσεις να γίνονται σε πιο προχωρημένα στάδια, όταν μία βλάβη είναι είτε αρκετά μεγάλη, είτε έχει επεκταθεί με μεταστάσεις. Τα συμπτώματα των αρχικών σταδίων, εάν αυτά είναι παρόντα, περιλαμβάνουν ένα βήχα που δεν προϋπήρχε, το συριγμό, τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού και σπανιότερα τη δύσπνοια. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά, δηλαδή συνήθως σχετίζονται με άλλες συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δε θα πρέπει να αγνοούνται και είναι απαραίτητο να αξιολογούνται κατάλληλα.

Ποια άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα;

Σε περισσότερο προχωρημένα στάδια ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παρουσιαστεί με θωρακικό πόνο, βράγχος φωνής (βραγχνάδα) ή σημαντική δύσπνοια, ενώ συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η αδυναμία και τα οστικά άλγη συχνά υποδηλώνουν μεταστατική νόσο. Και πάλι, τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά και μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις.

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος. Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να δράσουν προστατευτικά.

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα ο καρκίνος του πνεύμονα;

Η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες ίασης. Δυστυχώς λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια της νόσου, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται τυχαία σε αυτά τα στάδια. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας σε άτομα αυξημένου κινδύνου έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει μία αρχόμενη βλάβη στον πνεύμονα και κατ’ επέκταση να επιτρέψει τη ριζική της θεραπεία.

Είναι ο καρκίνος του πνεύμονα θεραπεύσιμος;

Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ίασης. Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές καθιστούν ακόμα και προχωρημένα στάδια αντιμετωπίσιμα, ενώ για τα πρώιμα στάδια η χειρουργική εξαίρεση πλέον με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι η χρυσή σταθερά.

Ιατρός

Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών